Palacsinta nap

Angol nyelvet és kultúrát tanítunk, ezért minden alkalmat megragadunk, hogy a diákjaink minél sokszínűbb, érdekesebb ismerettel rendelkezzenek, hiszen egymás elfogadásához a megismerésén át vezet az út.

 

A farsangi búcsúztatás az angol kultúrkörben egyenértékű azzal, ami Európa nagy részében “karnevál” vagy “Fasching” Németországban néven ismert.Az Egyesült Királyságban a húshagyó kedden a gyakorló keresztények felhasználják a szekrényeikben lévő összes lisztet, tojást és cukrot, és palacsintát készítenek – így  lesz a “palacsinta napja”. A palacsinta nap februárban vagy márciusban mindig kedden van. Ez a nap a hamvazószerda, a böjt kezdete, előtti nap.

A hagyományos angol palacsinta lapos mint a miénk, leginkább citromlével és cukorral ízesítik, de akad mindenki kedvére való sós és édes egyaránt. A palacsintát mindenki szereti, így nagyon könnyű volt a diákjaimat a csoport szintű ünneplésbe: egymást kínálgattuk a kedvenc palacsintánkkal, feldolgoztuk a kulturális hátterét (szókincs bővítéssel, írott és olvasott szövegértési feladatokkal, video betétekkel és rejtvényekkel).

Egy másik hagyomány a palacsinta napján az Egyesült Királyságban a palacsinta verseny. Az emberek egy serpenyőben palacsintával futnak. Ahogy futnak, többször meg kell dobniuk a palacsintát (dobjuk a palacsintát a levegőbe, és elkapjuk a serpenyőben). Néhány palacsintafajban az öltözködésbe öltözött jelmezek öltöznek. A leghíresebb palacsintafajta egy Olney városában, Anglia közepén zajlik. Az emberek azt mondják, hogy Olney 1445 óta ünnepli a palacsinta napot!

Horváthné Balykó Gyöngyvér

Baja, 2019. március 07.

 

 

Forrás: http://learnenglishteens.britishcouncil.org/uk-now/read-uk/pancake-day