Éjszakai csillagász túra

2015. október 9-ére hirdette meg a DSE az éjszakai túrát. 4 órakor gyülekeztünk az iskola előtt, ahonnan egy népesebb csapat két busszal, az elszántabbak azonban kerékpárral indultak el Józsefházapusztára (Bajától 12 km-re), az Illancsba induló túra kiinduló pontjára. Itt egy rövid tájékoztatót hallgattunk meg a programról, a védett természetvédelmi területek látogatásáról, és az éjszakai túrán betartandó szabályokról.

5 órakor indult meg a csapat a Kopasz-hegy felé. A közel 150 fős társaság a langyos őszi időben gyalogolt, hol szántóföldek, hol erdős, ligetes területek között. Utunk során a nap még ki-kisütött a  felhőréteg mögül, mire azonban a Kopasz-hegyre megérkeztünk, már zárt felhőtakaró borította az eget. A felhők megfosztottak ugyan bennünket a naplemente látványától, mégis különleges volt itt az alföldön egy “hegyről” körültekinteni, és rálátni a tájra.

Az esti szürkületben megnéztük még a közelben található katonai bunker elhagyott épületét, majd -miközben ránk sötétedett- az üresen álló laktanya épületéhez sétáltunk. Itt Dr. Hegedűs Tibor csillagász és kollégái vártak bennünket lézeres csillagkép bemutatóval, csillagász távcsővel és éjjellátó távcsövekkel. Az érdeklődők nagy örömére kitisztult az ég és igazi élményben volt részünk a civilizációtól távol, a kevéssé “fényszennyezett”, őszi égbolt alatt, kint a természetben.

Sajnos 8 óra előtt vissza kellett indulnunk, hogy a vidéki diákok is időben Bajára érjenek, hogy elérhessék a környező településekre induló utolsó buszaikat. Így a visszaút igen erőltetett menet volt. Népes és igencsak hangos, zseblámpáinkkal folyamatosan villogó-világító társaságunk elriasztotta a terület gazdag vadállományát a közelből, így a sokféle különleges madárból, őzekből, szarvasokból, arany sakálból ezen a túrán egyetlen példányt sem láttunk.

Az alábbi videók néhány másodpercben megmutatják a túra hangulatát:

  • A túra indulása 17 órakor Józsefházapusztáról. A filmen az utóvéd csapat, a többiek már elindultak. 
  • A terepjáró beér egy diákcsapatot még világosban Illancs felé menetben. 
  • Az éjszakai erdő a terepjáróból nézve. 


Köszönjük a Bajai Csillagvizsgáló Intézet igazgatójának, Dr. Hegedűs Tibornak és feleségének Hegedűsné Garab Márta tanárnőnek a szervezésben és a lebonyolításban nyújtott segítségüket.

Az alábbi fotók egy részét a Bajai Csillagvizsgáló munkatársai készítették. “Éjszakai séta az aranysakálok földjén…” című  beszámolójukat a facebook oldalukon a mellékelt linkről elérve olvashatja.

Köszönjük továbbá Paddi Zoltánnak és Déri Martinnak, hogy motorral biztosították a kerékpárosaink útját.

Szervező Gugánné T. Ágnes tanárnő volt. Kísérők voltak: Daka Mónika, Dr. Hal Viktorné, Hegedűs Erzsébet, Horváthné Balykó Gyöngyvér, Illés-Németh Lajosné és Reiter Judit tanárnők, továbbá Varga József tanár úr.

[nggallery id=340]
[nggallery id=341]

A túra plakátját az alábbiakban tekintheti meg: