Vajdasági diákok látogatása

2017. júniusában az akkori 9.A  osztály a Vajdaságban járt, hogy közösen ünnepelje a Nemzeti Összetartozás napját a Dositelj Obradovic Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákjaival. (Beszámoló az akkori kirándulásról itt.) A három napos viszont látogatásra 2018. október 10-12-én került sor, melyből a szerda délután, estét, és a csütörtök délelőttöt töltötték városunkban topolyaiak.

Vendégeink szerdán délután 2 órára értek Bajára. Egy kis uzsonnával fogadtuk őket, majd Junger Péter igazgató úr köszöntötte a diákokat és kísérőiket, majd Gugánné T. Ágnes osztályfőnök kalauzolta végig iskolánk épületében a vendégeket.

A topolyai csapat fél 4-kor csatlakozott a Türrös DSE által szervezett Csillagnéző éjszakai túrához. Nem vették igazán komolyan intelmeinket a túrával kapcsolatban (Mi türrösök már tudjuk, hogy a DSE programokon néha komoly fizikai megterhelés is vár ránk!), s városi ruházatban és cipőkben vágtak neki a gyalogtúrának. S bár csak 2 x 1-1 órát gyalogoltunk, de a homokos talaj igen megpróbálta a lábakat, a többhetes szárazság  pedig nem kímélte a cipőket, zoknikat, lábakat. Lett feladata a szappannak, meleg víznek hazaérkezés után!

Az Illancs területének megismerése, az őszi csillagos égbolt kémlelése, és 14 km gyaloglás  után érkeztünk vissza a városba. A vacsorát, a szállást és a reggelit a Bajai SZC kollégiumai biztosították a kirándulóknak.

Csütörtök reggel Baja Város Kulturális referense, Dr.Munzig Dénesné várt bennünket a Városházán. A díszteremben a két osztálynyi diák szinte elfoglalta az összes ülést, és kíváncsian hallgatta Baja város és a Városháza történelmét, hagyományainkat, jelképeinket és ismerkedett meg Baja híres szülötteinek munkásságával. Rövid sétán bejártuk az épületet is.

Az október 23-i közös ünneplésre a Türr István Múzeum udvarán került sor, ahol vendégeink egy határon túli író Gion Nándor: Kardvívó télen és tavasszal című, 1956-os témájú novelláját olvasták  fel.

Ezután Kovács Zita igazgató asszony fogadott bennünket, és Kordé Nóra történész múzeológus kollégájával egy foglalkozás vezetett az 1956-os eseményekről és azok bajai vonatkozásairól, melyet a témában berendezett tárlat megtekintésével zártak. Diákjaink szívesen időztek a múzeum többi helyiségében is, és ismerkedtek a néprajzi anyaggal.

A topolyaiak dél előtt buszra szálltak, és elindultak Pécsre, ahol a következő másfél napot töltötték.

A program létrejöttét a Rákóczi Szövetség támogatta, vendégeink étkezését, szállását a Baja SZC biztosította. Köszönjük!

A bajai programokat Gugánné T. Ágnes of. szervezte.