Fedezd fel a Tisza-tó környékét!

A Vár a szakma! – A Bajai Szakképzési Centrum átfogó fejlesztése című GINOP – 6.2.3-17-2017-00018 pályázata segítségével a Türrös DSE szervezésében lehetőség nyílt a bajaiak elött kevésbé ismert, csodálatos vidék megismerésére.
Szeptember első hetében kétnapos kirándulást terveztünk 45 fő részvételével.
A tartalmas, kb. 40 órás programban körbe kerékpároztuk a tavat Tiszafüred kivételével, de nem maradt bennünk hiányérzet, hiszen ezt a részt kora délután egy órás komp túrán csodáltuk meg napsütésben, egy remek idegenvezető kalauzolása közben, aki mindent tudott a környék kialakításáról, hiszen itt él 60 éve.

Volt mit kipihennünk a hajón, hiszen előtte motorcsónakokkal szállították a csoportunkat a Szabics -kikötőből egy tanösvényre, ahol két órás gyalog túrán ismerkedhettünk meg a pákászok, halászok életével, a Tisza-tó növény- és állatvilágával.
Második napunk is korán kezdődött. 8-kor már vidáman kerekeztünk a Hal-lépcsőhöz, mely ökológiai szempontból rendkívül modern és fontos beruházása a térségnek. Remek alkalom volt egy kis szaladgálásra, pihenésre. Ezt követően utunk Kisköréig a gát és a vízerőmű felé vitt. Ott szintén megálltunk, és a gyerekekkel a vízenergia felhasználását taglaltuk. Közben volt időnk szembesülni a környezetszennyezés iszonyú látványával, és az itt élők erőfeszítéseit is megtapasztaltuk, melyet a kármentesítésért tesznek.
Egy kerékpár defektjétől és egy darázscsípéstől eltekintve zökkenőmentesen megérkeztünk Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba. Itt kötetlen formában mintegy 2 órát töltöttünk el.
Délután 3 órakor már a busznál gyülekeztünk, indultunk Bajára.

A kísérő tanárok Agyagási Anett, Drobina Otília, Dr. Hal Viktorné, Tóthné Ádám Barbara tanárnők voltak.