SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum

OM kód: 203028/015 | 6500 Baja, Bácska tér 1.

Intézmény logo

Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • Teams
 • KRÉTA
Széchenyi 2020

Türr extra

Türr extra

Amiktől több a Türr!

Piacképes hálózati informatikai ismeretek mindenkinek

A Cisco Hálózati Akadémia (Cisco Networking Academy) 1997-es alapítása után 1999-ben kezdte meg működését Magyarországon. Célja az általános hálózati informatikai ismeretek minél szélesebb körű terjesztése az oktatás minden szintjén és formájában (közoktatás, szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás, valamint iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli nappali képzés és távoktatás). A NetAcad néven is emlegetett Cisco Hálózati Akadémia önkéntes alapon szerveződő közösség (https://www.cisco.com/c/hu_hu/training-events/networking-academy/introduction.html). Tagjai azok az oktatási intézmények, amelyek arra vállalkoznak, hogy a Cisco által kifejlesztett elektronikus tananyagokat egységes e‑learning környezetben, saját oktatási rendszerükbe integrálva oktatják, az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásával.

Mára 170 ország tízezernél is több akadémiáján 1 000 000-nál is több hallgató tanulja a különböző tananyagokat. A magyarországi diákok száma mára meghaladja a 13 000-et.

 

Cisco Hálózati Akadémiai tananyagok

Az akadémiai program legfőbb értékei az elektronikus oktatási tananyagok. A rendszerben elérhető fontosabb kurzusok:

IT Essentials

CCNA: Introduction to Networks

CCNA: Switching, Routing, and Wireless Essentials

CCNA: Enterprise Networking, Security, and Automation

CCNA Security

NDG Linux Essentials

PCAP: Programming Essentials in Python

Introduction to IoT

 

Tananyag Leírás Minősítés
IT Essentials Az IT Essentials: PC hardver és szoftver tananyag számítógépes alapismeretekről ad áttekintést és biztosít belépő szintű ismereteket technikusi munkakörök betöltéséhez. Az informatikai szakmák alapját képező tananyag magyar nyelven is elérhető. CompTIA A+
CCNA R&S A CCNA Routing and Switching tananyag átfogó képet ad a hálózati alapfogalmakról és készségekről, a hálózati alkalmazásoktól és protokolloktól egészen az alsóbb rétegbeli szolgáltatásokig. A tananyag magyar nyelven is elérhető.  CCENT
CCNA R&S
CCNA Security A CCNA Security az adatok és eszközök integritását, bizalmasságát és rendelkezésre állását biztosító hálózati technológiák telepítéséhez, működtetéséhez és monitorozásához szükséges alapvető biztonsági fogalmakat, készségeket vezeti be. CCNA Security 
NDG Linux Essentials Az NDG (Network Development Group) által kifejlesztett Linux Essentials tananyag a Linux operációs rendszer alapszintű használatába, parancssori kezelésébe nyújt betekintést. Kezdő Linux rendszergazdák belépő szintű tananyaga.  LPI Linux Essentials Professional Development 
CCNP R&S A CCNP Routing & Switching tananyag a nagyvállalati hálózatok menedzseléséhez, monitorozásához szükséges ismereteket tartalmazza. Haladó szinten foglalkozik a forgalomirányítással és a vállalati hálózatok kapcsolásával, valamint a hibakereséssel. CCNA R&S ismeretekre épülő tananyag.  CCNP R&S 

A tananyagok segítségével a középiskolák, a felsőoktatási-, valamint a felnőttképzési intézmények piacképes, más úton csak drágán megszerezhető ismereteket tudnak nyújtani a saját diákjaik, hallgatóik számára. A Cisco Hálózati Akadémia tananyagai egyúttal ipari minősítővizsgákra is felkészítenek.

Az Akadémiai tananyagok és a techikusi képzés kapcsolata

Az informatika és távközlési ágazatra érvényes programtanterv több olyan szakmai modult, illetve tantárgyat is tartalmaz, amihez kiváló minőségű, a szakmai követelményekkel 100%-ban kompatibilis e-learning tananyag áll rendelkezésre a Cisco Akadémiák számára.

A Packet Tracer program

A Cisco Hálózati Akadémia program másik nagy értéke a diákok és tanárok számára jogtisztán elérhető Packet Tracer hálózati szimulációs program. Az informatika ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgán a hálózati ismeretek témakör gyakorlati feladatát emelt szinten ezzel a hálózati szimulációs programmal kell megoldani, közép szinten pedig a választható programok között van.

Cisco oktatók

Iskolánkban három minősített oktató van, akik hozzáférhetnek és taníthatják a legújabb 7-es verziószámú e-learning tananyagtartalmakat.

Cisco Hálózati Akadémia

MikroTik-ről

A MikroTik egy 1996-ban alapított lett cég, mely útválasztókat és vezeték nélküli internetszolgáltató rendszereket fejlesztett ki. 2002-től saját hardvert készítenek RouterBOARD néven. A RouterOS szoftver és a RouterBOARD útválasztók széles körben számos hálózatkezelési feladat ellátására használják vállalati hálózatokban.

MikroTik RouterOS-t jól ismerő szakemberek iránt egyre növekvő kereslet miatt, a MikroTik lehetőséget biztosít az oktatási intézmények számára, hogy a hálózati oktatásban a RouterOS használható legyen. Az oktatás végén a diákok nemzetközileg elismert MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) tanúsítványt szerezhetnek.

Az akadémiai tagságról

Olyan oktatási intézmények csatlakozhatnak a programhoz, mint egyetemek, műszaki iskolák, főiskolák, szakiskolák és más oktatási intézmények. Az oktatási intézmény nappali képzésében résztvevő tanulói megszerezhetik az MTCNA (https://i.mt.lv/cdn/training_pdf/mtcna_outline_2019181161836.pdf) képesítést.

 

Miért jó ez a diákoknak?

A diákok lehetőséget kapnak a RouterOS alapjainak megismerésére, illetve nemzetközileg elismert MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) tanúsítvány megszerzésére. Nappali képzésben résztvevő tanulók az ötödik év végén részt vehetnek az iskola által ingyenesen szervezett (piaci alapon közel százezer forintos) MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) kurzuson, mely egy angol nyelvű online vizsgával zárul. Azok a tanulók, akik 60 százalék feletti teljesítményt érnek el a vizsgán hivatalos MikroTik MTCNA tanúsítványt kapnak.

A MikroTik képzési struktúrája:

MikroTik oktatók

Iskolánkban kettő minősített oktató van, akik taníthatják a MikroTik MTCNA képzést és online vizsgát szervezhetnek.

MikroTik Akadémia

A program célja, hogy az oktatási intézményekben segítse a tanárokat a kódolási, programozási készségek fejlesztésében, amelyek az ipari igényekhez igazodnak a jelenlegi technológiák felhasználásával. A folyamatosan változó technológiákkal és szoftverfejlesztési készségekkel lépést kell tartani a tanároknak és a hallgatók egyaránt. Az Oracle Academy ebben segít. Hozzáférést biztosít az ingyenes oktatói források széles skálájához az intézmény tanárai és diákjai számára egyaránt.

Oracle Akadémia

A Microsoft Innovatív Iskola Program 2016-ban indult el azzal a céllal, hogy lendületet adjon az oktatási körülmények 21. századivá tételéhez.

Az iskolaigazgatókat vezetőképző tréningsorozattal, a tanárokat módszertani képzéssel készítik fel.

„A most tanulóit a jövő munkaerőpiacára kell felkészítenünk. De milyen képességekre lesz szüksége a 2030-as évek álláskeresőjének? Egy mesterséges intelligenciával átszőtt világban épp az olyan emberi kompetenciák fognak felértékelődni, mint a kreativitás, az együttműködés és a kritikai gondolkodás” – világított rá a digitális oktatás és a jövő HR kihívásainak összefüggéseire Szentpétery Boglárka, a Microsoft Magyarország HR igazgatója. Szerinte ezeket a kulcsképességeket csak innovatív oktatási módszertannal, újragondolt szerepekkel és pedagógiai eszközökkel lehet fejleszteni.

Az Innovatív Iskolák digitális előrelépéséhez szükséges komplex és díjmentes IT infrastruktúrát az Office 365 környezete biztosítja.

Iskolánk 2018-ban csatlakozott a Microsoft Innovatív Iskola Programhoz, melynek azóta is tagja. Jelenleg iskolánk Showcase Incubator iskolák szintjén van a programban.

Microsoft Innovatív Iskola

Github

A Git-ről

A Git egy nyílt forráskódú, elosztott verziókezelő szoftver, vagy másképpen egy szoftverforráskód-kezelő rendszer. Amikor a fejlesztők létrehoznak valamit (például egy alkalmazást), folyamatosan változtatják a kódot, új verziókat bocsátanak ki. A verziók módosításait egy központi tárolóban tárolják. Ez lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy könnyen együttműködhessenek, mivel letölthetik a szoftver új verzióját, módosíthatják és feltölthetik a legújabb verziót. Minden fejlesztő láthatja ezeket az új változásokat, letöltheti és hozzájárulhat. A Git a legtöbb fejlesztő előnyben részesített verziószabályozó rendszere, mivel több előnye van a többi rendelkezésre álló rendszerrel szemben. A fájlmódosításokat hatékonyabban tárolja, és a fájl integritását jobban biztosítja. Minden Git munkamásolat egy teljes értékű repository teljes verziótörténettel és teljes revíziókövetési lehetőséggel, amely nem függ a hálózat elérésétől vagy központi szervertől.

Mivel több a GitHub a Git-től?

A GitHub a Git elosztott verziókezelő és forráskód-kezelési funkcióit, valamint saját funkcióit kínálja. Hozzáférést és számos együttműködési funkciót biztosít, mint például a hibakövetés, a funkciókérések, a feladatkezelés, a folyamatos integráció és a wikik minden projekthez. A GitHub megkönnyíti a közösségi kódolást azáltal, hogy webes felületet biztosít a Git kódtárolóhoz és az együttműködéshez szükséges felügyeleti eszközökhöz. A GitHub komoly közösségi oldalként tekinthető a szoftverfejlesztők számára. A tagok követhetik egymást, értékelhetik egymás munkáját, frissítéseket kaphatnak bizonyos projektekről, és nyilvánosan vagy privát módon kommunikálhatnak.


Partnereink

 • Microsoft Innovatív Iskola
 • CISCO Hálózati Akadémia
 • MikroTik Akadémia
 • Oracle Akadémia
 • iNFOBEX
 • Axiál
 • Forint-Soft
 • Evonit
 • Codeweek
SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikum

   6500 Baja, Bácska tér 1.

  • Telefon: + 36 79 524 670

   E-mail: titkarsag@turr.hu

   OM azonosító: 203028/015


  2023Bajai Szakképzési Centrum Türr István Technikum