Csillagnéző éjszakai túra

2019. szeptember 25-én a Türrös DSE rendkívüli túrát hirdetett és hajtott végre.


A túra különlegessége abban állt, hogy a késő estébe nyúló program ellenére mind a 90 tanuló és az őket kísérő tanárok kerékpárral jutottak el Józsefházapusztáig. A kerékpárok leparkolásánál már várt minket Tamás Ádám, természetvédő, aki a ránk váró 5 km-es gyalogtúrán mesélt a futóhomokos, akácerdős tájról, a tájidegen növényekről, a volt katonai terület rehabilitációjáról, az itt élő védett állatfajokról. A galagonya, kökény, boróka bokrok között vezetett utunk a Kopasz-hegyre. Itt letáboroztunk, meguzsonnáztunk és vártuk a naplementét, a besötétedést. Megérkezett Dr. Hegedűs Tibor csillagász, aki távcsövet állított és így Bajáig és a környező falvakig pillanthattunk. Sajnos a kissé felhős ég nem tette lehetővé a csillagok tanulmányozását, de a hőkamera és az éjjellátő távcsövek használata izgalmassá tette a sötétben bandukolást.
Fél 9-kor korom sötétben, a KRESZ szabályai szerint kivilágított kerékpárokkal izgatottan indult visszafelé a 96 fősTürrös csapat. A tanulók rendkívül fegyelmezetten, jókedvűen, és kissé megázva értek vissza fél 10-re az iskolába, kb.25km kerékpározás és 10km gyaloglás után.

Kísérő tanárok: Agyagási Anett, Dr.Hal Viktorné, Drobina Otilia, Havasi Rita, Huzsvay Edit, Kissné Katona Ágnes és Taskovics Péter