Beszámoló a Pénziránytű Iskolahálózat Workshopjáról

Időpont: 2019. október 18. 10:40 – 14:30

Helyszín: Magyar Nemzeti Bank, Antall József Konferencia Központ 

A rendezvényen iskolánkat Siposné Mikó Katalin és Salamonné Szvorény Adrienn képviselték.

Első előadó Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár volt. Előadásában nagyvonalakban ismertette a Pénzügyi tudatosság fejlesztéséről szóló nemzeti stratégia közoktatási projektjeit, valamint bemutatta a www.okosanapenzzel.hu oldalt, melyet a pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiához kapcsolódóan alakított ki a Pénzügyminisztérium lakossági tájékoztató és szolgáltató honlapként.  A 2021-es PISA mérés kapcsán elmondta, hogy várhatóan pénzügyi ismeretekre vonatkozó kérdések is lesznek benne. Felhívta a jelenlevők figyelmét a BankCode versenyre, valamint az évente meghirdetett kisfilm pályázatra, mindkettő regisztrációja novemberben indul.

Merényi Zsuzsanna a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója ismertette a 2018/2019 tanév eredményeit. A Pénz7 2019/2020 tanévi rendezvényekre november 11-től lehet regisztrálni, témái a Pénzügyi biztonság (biztosítások, digitális biztonság) és az Ötletből vállalkozás lesz. A regisztráció menete hasonló a korábbi évekhez, minden tananyag stb. a weboldalukon elérhető lesz hamarosan.

Lambert Gábor a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője előadásában a biztosítási alapismeretek az oktatásban témáról beszélt. Bemutatta a MABISZ által létrehozott Biztosítsd be magad Facebook oldalt, melyet a biztosítások megismertetése céljából hoztak létre. Várhatóan tavasszal tanárok részére témavázlat versenyt írnak ki, melynek témája a biztosítási alapismeretek lesz.

Végül Szota Szabolcs InsurTech szakértő tartott előadást „Mi az a FinTech és hogyan érhető tetten a biztosításokban?” címmel. A rendkívül érdekes előadásában bemutatta a várható pénzügyi-digitális változásokat, a biztosítások jövőjét. A workshop résztvevői ingyenes példányt kaptak a Kész a pénz? című könyvéből.

A délelőtt zárásaként átadásra kerültek a Kiemelt Pénziránytű Iskola díjak.

Délután IKT alkalmazások gyakorlati használata a tanulók kompetenciáinak fejlesztésében témában módszertani szekciófoglalkozáson vettünk részt. Az oktató Oláhné Nádasdi Zsuzsanna középiskolai tanár, szaktanácsadó mesterpedagógus volt. A gyakorlatias foglalkozáson megismerkedtünk a zzish.com, a piktochart.com, a tricider.com, a tinyurl.hu, valamint a coggle.it oldalakkal.

Salamonné Szvorény Adrienn, Siposné Mikó Katalin