Ahol az informatika és a természettudomány találkozik

Digitális terepasztal a Türr-ben

A GINOP – 6.2.3-17-2017-00018 pályázat keretén belül, jelentős intézményi támogatással készülhetett el Iszak Gábor 11. A osztályos informatika szakos tanulónk segítségével a Kutatók Éjszakáján látott Digitális terepasztal.

A program segítségével egy élő domborzati térkép vetíthető a homokozóra. Az alkalmazás lehetővé teszi például, hogy kezünket a homok fölé emelve felhőt ’teremtsünk’ és esőt szimuláljunk.
A digitális terepasztal azon kívül, hogy önmagában is nagyon látványos, inspiráló játék a türrös tanulók számára, a 21. század oktatási segédeszköze is, komoly innováció a földrajzoktatásban. Szimulálni lehet vele a domborzati formák változatosságait, vagy a már nálunk is tapasztalható szélsőséges időjárás miatti hatalmas esőzések következményeit, az árvizek kialakulását, a víztározók, vagy gátak optimális elhelyezését.

A látványos terepasztal segítségével nem csak a földrajzot lehet gyorsan és játékosan tanulni, informatikát tanuló diákjainknak a szoftver megismerése, alkalmazása is érdekes, izgalmas feladat.

(A videó 2020. november 9-én készült.)