Pancake Day 2021

Február 16. kedd: Közösségformálás online módon a Türrben!

Idegennyelv szakos tanárként számos lehetőségünk van közösség formálásra, más kultúrák megismertetésén keresztül egymás elfogadására. Évről évre igyekszünk kihasználni az angolszász hagyományok és ünnepek segítségével a  remek lehetőséget arra, hogy kicsit másképpen is lehet tanulni. Mégpedig játszva, lopva! Ezért a mindenki által ismert vagy ismerni vélt tradíciók (Halloween, Trafalgar Day, Valentine’s Day) bemutatása és feldolgozása mellett a diákjaink bepillanthatnak, sőt részesei lehetnek az angolok törtélem és hagyomány tiszteletének.

Az idei tanév kicsit furcsán alakul a világjárvány következtében, így online tanítás-tanulás keretében igyekeztünk megvalósítani a fent említett Palacsinta napot. Ez a nap sok érdekességet hozott a projektben résztvevő csoportok számára, hiszen nemcsak néprajzi, történelmi, vallási és irodalmi ismeretekkel gazdagodhattak a diákok. Az ünnep másik ismert neve a Húshagyó kedd, talán nálunk is jobban elterjedt. Így máris lehet némi elképzelésünk, miért a furcsa elnevezés: Palacsinta nap. A nagyböjtöt megelőző napon a farsangi mulatságok lezárására palacsintát sütnek és esznek az angolszászok. Sőt, serpenyővel a kezükben a 18. életévüket betöltött lányok-asszonyok egy kijelölt távon palacsintát dobálva futóversenyt rendeznek. Míg ezeket a mókás érdekességeket olvastuk, addig a palacsinta történelmi eredetével is megismerkedtünk.

Természetesen ezt nehéz lett volna online kivitelezni, így vetélkedőt tartottunk: a feladatlap kitöltése igazi csoportmunka volt! 3-4-5 fős csoportokban a nyelvi nehézségek mellett az idővel és a kreativitásukkal is versenyt futottak. Az ügyes csoport munkákat ötössel jutalmaztuk.

A nap gasztronómiai élménye persze maga a palacsinta volt, amiről szívesen osztottak meg képeket a diákok egymással. Bízunk benne, hogy a következő tanévben valóban élő eseménnyé tehetjük.

Projektvezető tanár: Horváthné Balykó Gyöngyvér

A képek Kenyeres Balázs 12. D jóvoltából kerültek megosztásra.