Pedagógia ágazatos tanulóink a földikutya-rezervátumban jártak

2021. szeptember 21-én iskolánk 10. B osztály pedagógia ágazatos csoportja a Baja határában található Földikutya-rezervátumba látogatott, melyről Agyagási Anett tanárnő a következőképpen számolt be:

A természetvédelmi terület és értékeinek bemutatásában Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre volt segítségünkre. 

Földikutyával ugyan nem találkoztunk, de tanulmányozhattuk a túrását. Megtudtuk, miben különbözik a vakondtúrástól. A kihelyezett talajcsapdákból egy fokozottan védett rovarfaj került a tenyerünkbe: a magyar futrinka. A lányok között többen kézbe merték venni és közelebbről megnézni. 

Összességében sok érdekességet tudhattunk meg a területről éppúgy, mint a rejtett életmódú kisemlősről. Többek között megismerhettük, miért annyira unikális ez a pannon bennszülött faj, hogyan próbálják a szakemberek az élőhelyét megőrizni, kezelni és segíteni a szaporodását. 

Megtudhattuk azt is, hogy a földikutyáknak a rákkutatásban is szerepük lehet a jövőben. 

A látogatással nem csak ismeretterjesztés volt a cél, de a tananyag élőbbé tétele, illetve annak felismertetése, hogy a minket körülvevő élővilág minden tagja fontos láncszem, a fenntarthatóság így az ökoszisztémák sokszínűségében is ott rejlik.