Tanáraink a tolnai dombok között

Péntek reggel hiába tárta szélesre kapuit az iskola, egy diák sem igyekezett befelé – a türrös tanulók szabadságot kaptak erre a napra. Az oktatók viszont lelkesen készülődtek az immár hagyománnyá váló őszi kirándulásra, most a tolnai dombok közé.

A buszos kirándulás első állomása a kaposszekcsői Bioenergia Farm volt, melyhez hasonló összetett zöld termelési rendszer nemigen található a világon. A komplexumban olyan szimbiózisban működik a biogáz- és az etanol gyár ill. az orchidea farm, hogy a termelés során gyakorlatilag nem keletkezik hulladék, a környezetterhelés elhanyagolható. Érdekes volt látni és hallani erről a jó gyakorlatról, no meg megcsodálni a 2000 négyzetméteren látható 65 féle orchideát.

Innen a lengyeli lankák között található Gróf Apponyi Pincészetbe vezetett az út, ahol a táj, az épített környezet, a két évszázados pince, a hangulatos borház és Szabó Gábor tulajdonos vendégszeretete úgy kapcsolja össze a múlt történeteit a jelenben megélt élményekkel, hogy közben táplálja a lelket, és mosolyt csal az arcokra.

A kirándulás az egykori Apponyi grófok kedvelt üdülőhelyén, Lengyel község szélén elhelyezkedő Annafürdőn tett sétával folytatódott. A közel száz hektáros parkerdő vadasparkjában hazánk vadon élő nagyvadaival találkoztunk, a lombkorona-sétányon megközelített Sasfészek-kilátóból pedig gyönyörű kilátás nyílt a Tolnai-hegyhát őszülő erdőire. De a hely ékköve a festői látványt nyújtó pihenőtó volt, a napfényben fürdőző völgyben.

Melengető őszi napsütésben, élményekben gazdag és mégis kikapcsoló, pihentető szép napot tölthetett együtt az oktatói testület. Jó volt kicsit munkát, gondokat otthon-hagyni, a hétköznapok rohanásából kiszakadva beszélgetni, együtt lenni.

Tervezzük a jövő évi kirándulást!