Itt jártunk…

Oldalunkon  diákjaink iskolán kívüli alábbi kirándulásainak beszámolóit olvashatja:

Advent Bécsben

Iskolánkból 17 diák 2012. december 14 és 16 között bécsi kiránduláson vett részt. A fő program a „Christkindlmarkt” volt, azonban jutott idő a főbb nevezetességek megtekintésére is. Így e rövid idő alatt megnéztük a Schönbrunn-i kastélyt, a Sisi múzeumot, a Burg-ot, sétáltunk a Mariahilfer és a Kärtnerstaße-n. Megnéztük a Stephansdom-ot és az előttük álló pantomim művészeket, ittunk finom punch-ot, hogy ne fázzunk annyira. Voltunk a Prater-ben, az óriáskerékről vetettünk egy utolsó pillantást a városra, majd elindultunk Magyarország felé.

Résztvevő diákok: Csertő Orsolya 9. D, Csizmadia Nóra 9. C, Molnár Bernadett 10. A, Ádám Rebeka 10. A, Bátyai Tímea 10. B, Kalauz Ingrid 10. B, Marton Tamás 10. B, Frank Melinda 10. B,  Ligeti Renáta 10. B, Kernya Pálma 10.C, Francsicskovics Dominika 10. C, Hajnal Alex 11. C, Varga Ákos 11. C, Tóth Dániel 12. A, Blazsenovics Niki 12.A,  Mayer Erik 12.C, Facskó Aletta I.C.

Szervező tanárok voltak: Taskovicsné Imre Edit és Pumpné Bíró Ágnes.

[nggallery id=98]

9.A Jánoshalma – Király tanya

2013. május 5-én délelőtt gyülekeztünk Baján a vasútállomáson. Mindenki izgatottan várta már, hogy elinduljunk, az első közös osztálykirándulásunkra, így az együtt töltött pár hónap után. Jókedvben már ekkor sem volt hiány. Felültünk a vonatra, és útnak indultunk. Amikor Jánoshalmára értünk, az állomásról busszal mentünk a lovas tanyáig. Elfoglaltuk a szállásunkat, és körbenéztünk. A tanyán rengeteg lehetőségünk volt a szórakozásra. Kipróbálhattuk milyen is az, ha lóháton ül az ember, valakinek ez volt az első ilyen alkalom,de volt olyan is,aki már profin értett a lovakhoz. Amerikai focizhattunk, csocsóban is megmutathattuk,hogy mit tudunk több-kevesebb sikerrel. Két ping-pong asztal is szolgálta a minél kellemesebb idő eltöltését, továbbá röplabda pálya is rendelkezésünkre állt, nem beszélve a teniszezési lehetőségről, ami szintén óriási élményt nyújtott mind a kezdőknek mind a már ebben a sportban járatosaknak. Az egyik teremben egy hatalmas biliárdasztal várt minket, ahol belemélyedhettünk a játékba. A kinti részen egy nagy tó volt ahol kacsák úszkáltak . Másnap lovas kocsikáztunk az erdőben, ez is izgalmas volt. Nagyon gyorsan eltelt ez a két nap, délután ötre értünk vissza fáradtan az állomásra. Szerintem mindenki nagyon jól érezte magát,talán kicsit összébb is kovácsolta az osztályt ez a kirándulás. Jövőre új kalandokkal teli osztálykirándulást tervezünk.

Kísérő Révi Ramón osztályfőnök és Dr. Hal Viktorné tanárnő volt.

[nggallery id=97]

9.A Turisztikai nap – Türr kilátó

Az osztályunk reggel gyülekezett a Szentháromság téren, majd elsétáltunk a Türr emlékműhöz, ahol felmentünk a kilátóra és nézelődtünk. A kiírásokból sokat megtudhattunk Baja szülöttéről, majd megnéztük a múzeumot és skanzent, ami tetszett. Volt, aki még nem is látta korábban. A délelőttöt beszélgetéssel, biciklizéssel, a szabadban való együttléttel töltöttük. Hazafelé fagylaltoztunk. Útközben a kikötőnél megálltunk egy kicsit. Ott is szabad foglalkozás volt és fotókat készítettek a 9.A-ról. Etettük a kacsákat, viccelődtünk, kié melyik hajó,  dobáltunk a Sugóba kavicsokat és emellett beszélgettünk.
Utána a belvárosban Tóth Kálmán szobránál álltunk meg. Megtudtuk róla, hogy ki is volt és mikor élt.

Jól sikerült ez a kis kirándulás, jó volt a hangulat, a társaság, csak az időjárás nem volt a legszebb.

Kísérő Révi Ramón osztályfőnök volt.
 
[nggallery id=100] 
 

9.B – Turisztikai nap – Baja

Péntek reggel esős időre ébredtünk. Erre nem nagyon számítottunk, de szerencsénk volt, mert amikor már útnak indultunk elállt az eső. Az iskolánk előtt gyülekeztünk. A Kossuth utca fagyizójában megízlelhettünk a jobbnál jobb fagyikat. Nagy sétát tettünk a belvárosban, majd a Petőfi- sziget felé vettük az irányt. Jó kis túra volt. Hazafele megálltunk egy pizzára a belvárosban. Kellemes volt ez a nap, sokat nevettünk, beszélgettünk, egy kicsit jobban megismertük egymást.

Kísérő Farkas Valéria osztályfőnök volt.
 

9.C Turisztikai nap – Petőfi-sziget

Osztályunk a turisztikai napot Baján, a Petőfi-szigeten töltötte. A reggeli rossz idő ellenére végül nagyon szépen kitisztult az ég, és egy csodás napot töltött együtt az osztály. A nap folyamán mindenki kipróbálhatta tenisztudását, és még egy tanár-diák párbajt is nézhettünk. A sárkányhajózást Vörös Bernadett Sára apukájának köszönhetjük, aki megszervezte, hogy beüljünk a hajóba. Közös megegyezéssel pizzát rendeltünk. Miután mindenki kellőképpen elfáradt és jóllakott, fél 3 körül összepakoltunk, elköszöntünk egymástól és mindenki ment tovább a maga útján.

Kísérő Szauter Erika osztályfőnök és Dr. Hal Viktorné tanárnők voltak.
 

  

9.D – Turisztikai nap – Baja

Május 17-én a turisztikai napot osztályunk Baján töltötte. Először a Nagy István Képtárba látogattunk el, ahol a művész festményeit és rajzait csodálhattuk meg. A legtöbb képen édesanyja és erdélyi tájak szerepelnek. Sok érdekes restaurált művet is megfigyelhettünk. A képtár után a Türr István Múzeumba mentünk. Ott jó néhány régiséget láthattunk. Magyar térképeket, könyveket, bútorokat és zászlókat. Ezután a Malom Étteremben pizzáztunk. Amíg a pizzákra vártunk beszélgetéssel töltöttük el az időt. Jól éreztük magunkat és reméljük, még sok ilyen napunk lesz, ami egyre jobb közösséget csinál a mi kis csapatunkból.

Kísérő Schmélné Janotka Ilona osztályfőnök volt.

10.A – Turisztikai nap – Baja

A bajai teniszpályán nagyon jó hangulatban telt el ez a nap. Mindenki nagyon élvezte az együtt töltött órákat. A lányok délelőtt szorgalmasan neki álltak elkészíteni az ebédet. Közben a csapat másik része, jókat teniszezett, focizott és beszélgetett. A nap legjobb része a sárkányhajózás volt, igaz az elején kicsit félve indultunk neki, aztán a végén annyira belejöttünk, hogy abba sem akartuk hagyni. J A nap befejezése képpen elfogyasztottuk a lányok által finomra főzött krumpli-paprikást, ami mindenkinek ízlett. Pumpné tanárnő és Csátaljay tanár úr is jóízűen kóstolgatták a főztünket, sőt még dicsértet is kaptunk tőlük, aminek nagyon örültünk. Jó kis nap volt, jól éreztük magunkat.

Kísérő Csátaljay István tanár úr és Pumpné Bíró Ágnes tanárnő volt.

10.B Osztálykirándulás, turisztikai nap -Jánoshalma

A turisztikai napot nem találtuk elég hosszúnak, megtoldottuk a szombati nappal, így két remek napot töltöttünk el Jánoshalmán, a Király tanyán. Igaz, a péntek reggel szitáló esővel indult, de utána az időjárás kedvezett nekünk. A tanyán mindenki megtalálta a számára legmegfelelőbb szórakozást:  élveztük a pingpongozást, teniszezést, csocsózást, biliárdot. Rendkívüli élményt nyújtott a sétakocsikázás a természetben, és a bátrak élvezettel próbálták ki a lovaglást. Szerencsénkre kiskutyákat is lehetett simogatni, és a háziállatokat és élvezettel nézegettük. A medencében a bátrak jót fürödtek, mindannyian napoztunk. Az este lezúduló eső csak az éjszakai bátorságpróbát mosta el, de így is remekül töltöttük az időt. Másnap ismét kisütött a nap, tovább folytak a játékok.

Kísérő Szigethyné Keller Katalin osztályfőnök és Illés-Németh Lajosné tanárnő volt.
 

[nggallery id=104]

10.C Osztálykirándulás, turisztikai nap – Jánoshalma

Osztályunk 2 napos kiránduláson vett részt a jánoshalmi Király tanyán. Péntek reggel vonattal utaztunk Jánoshalmára, majd onnan busz vitt ki minket a tanyára. Az időjárás nem a legkedvezőbb volt, ennek ellenére sok szabadtéri programban volt része a gyerekeknek: lovas kocsikázás, lovaglás, kutyázás, teniszezés, sőt, a bátrabbak a medencét is kipróbálták. Vacsoránkat bográcsban főztük, majd jó étvággyal elfogyasztottuk. Esti programok közt szerepelt a csocsó és a billiárd, valamint a véget nem érő beszélgetések. Összegezve, nagyon jól éreztük magunkat a kiránduláson, jövőre is megyünk!

Kísérő Kiss Klára osztályfőnök és Mülbacher Tünde tanárnő volt.

10.D Turisztikai nap -Baja

A turisztika napot megelőző este kétségbeesett üzeneteket váltottunk egymással: Mi lesz, ha holnap is esik majd az eső? Az osztályfőnökünk megnyugtatott minket, azt ígérte: Nem fog! És így is lett.
Reggel a Halászparton gyülekeztünk, és kisétáltunk a Türr kilátóhoz. Már az út is vidáman telt, sokat viccelődtünk, nevettünk. A kilátón sok időt töltöttünk, mert nagy volt a hajóforgalom, rengeteg szebbnél szebb kirándulóhajóban gyönyörködhettünk. Ezután megnéztük a Skanzent, majd visszaindultunk. A belvárosban fagyiztunk, majd a többség meg is ebédelt . Kellemesen telt el ez a nap, talán egy kicsit jobban összecsiszolódtunk.

Kísérő Szalainé Csáky Judit osztályfőnök volt.

11.A Turisztika nap – Dunafalva

Az idei turisztikai napunkat Dunafalván töltöttük. Busszal mentünk és 11.30 körül értünk oda. Szécsi tanárnő egy osztálytársunkkal és Reiter tanárnővel biciklivel jöttek. Ebéd előtt fociztunk és túráztunk egy kicsit a Duna parton.Majd Gombárné tanárnő kemencés lepényét és rétesét ettük meg. Ebéd után még fociztunk egy kicsit és sétálgattunk a faluban. Haza az utolsó busszal jöttünk.

Házigazda Gombárné Szemelácz Mária tanárnő, kísérő Szécsi Andrea osztályfőnök és Reiter Judit tanárnők voltak.

  

11.B Turisztikai nap – Paintball

Az idén a turisztikai napon az osztály úgy döntött, hogy paintballozni megyünk. A pálya a város határában található, így a megközelítés nem okozott gondot. Bár a reggeli eső kicsit a kedvünket szegte, de utána szerencsére kiderült az ég, és elindultunk. A program különösen a fiúknak tetszett, akik rögtön a kiérkezés után belebújtak a védőruhákba, és két csapatot alakítottak. A cél az életben maradás, illetve a zászló megszerzése volt. A festékkel töltött lövedékek néha az ártatlan szemlélődőket is utolérték, de az ételfesték nem okozott maradandó károkat a ruházatban. Az eredeti tervek szerint a program tűzrakással és közös sütögetéssel zárult volna, de a vizes fa miatt ez elmaradt.

Ebben a tanévben tervezünk még egy közös mozizást az egyik közeli városban, hogy a lányok kívánsága is teljesüljön.

Kísérő Grófné Sándorfi Anikó osztályfőnök volt.
 

[nggallery id=102]

11.C Érsekcsanád – Szabadidő Park

2013.április 20-ára osztályunk lázasan készülődött. Hetekkel előtte gondosan megterveztük ki mit hoz, mivel készül. A fiúk lelkesen pucolták a krumplit, a lányok nagyokat beszélgettek a közeli játszótéren. Főzés közben kártyáztunk, nevetgélve elropogtattuk Gerda által pattogatott kukoricaszemeket, és Ivett sajtos rúdjait. Az időjárás kegyes volt hozzánk, csak a szél tréfált meg néha bennünket. Mire elkészült a paprikás krumpli éhesen álltuk körbe a bográcsot. Aki ott volt jól érezte magát, aki nem jött el sajnálhatja.

Kísérő Tartsányi Gabriella osztályfőnök volt.

    

11.C Turisztikai nap – Baja

Kis csapatunk a Szentháromság tér sarkán gyülekezett. Jó hangulatban végignéztük a Türr István Múzeum kiállításait. Elszörnyülködtünk, hogy milyen és mekkora halakat fogtak már ki a Dunából! Nosztalgiával néztük a  népviseleteket, szívesen felpróbáltuk volna őket!
Átsétáltunk a Nagy István Képtárba, ahol restaurálás alatt lévő szobrokat és képeket is láttunk. Majd a Malomban felköszöntöttük osztályfőnökünket tortával…

Kísérő Tartsányi Gabriella osztályfőnök, Király Beáta tanárnő és Szarvas Miklós tanár úr volt.

11.D Turisztikai nap -Baja

A turisztikai napon egy grillpartit szerettünk volna szervezni, de sajnos az eső keresztül húzta a számításainkat. Így kisebb tanácskozás után úgy döntöttünk, amíg ki nem süt a nap, megnézünk egy filmet. Úgy látszott, az idő nekünk kedvez, s rövid iskolai programunk után egy városnéző sétára indultunk. A túra végén a Sugovica-parton pihentünk meg. Az eredeti tervhez hűen pikniket tartottunk, ahol elfogyasztottuk a grillezésre szánt ételt. A nap végét hűsítő fagylalttal zártuk a Vadvirág Kávéházban.

Kísérő tanár Jakabné Bényei Erika osztályfőnök volt.

[nggallery id=107]

12.A Budapest

A 12.A osztály 2013. április 6-án Budapestre utazott, ahol a Nemzeti Múzeumban a XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítást tekintettük meg. Érdeklődő diákjaink a múzeum alábbi állandó kiállításaiból válogathattak kedvük szerint:

  • Magyarország története az államalapítástól 1990-ig – Középkor
  • Magyarország története az államalapítástól 1990-ig – Újkor, legújabbkor
  • Tudós magyarok, akik a XX. századot csinálták
  • Kelet és Nyugat határán – A magyar föld népeinek története Kr. e. 400 000 – Kr .u. 804-ig
  • A Koronázási Palást
  • Középkori és kora újkori kőtár
  • Lapidárium – Római kőtár

Délután a West End Cinema City Centerben Abszolút 4DX™ moziélményben volt részünk, ahol a G.I. Joe: Megtorlás című filmet néztük meg. A filmjelenetekre reagáló székek mozgalmassá tették a mozizásunkat. Az ülésbe épített hatások széles választéka, valamint a légmozgás, vízpermet, a láb és a hátcsiklandozása lehetővé tette, hogy nézőként teljesen elmerülhessünk a filmben és a vásznon zajló történet részeseivé válhassunk.

Kísérő Szarvas Miklós tanár úr és Szalainé Csáky Judit tanárnő volt.

[nggallery id=84]

12.C Parlamenti különóra

A 12. C osztály tanulói 2012. november 12-én Budapestre utaztak, hogy előzetes bejelentkezés után részt vegyenek a Parlamenti különóra elnevezésű egész napos programon.

A Parlamenti különóra azzal a céllal jött létre még 2005-ben, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerhessenek az Országgyűlés munkájába és bővíthessék alkotmányos ismereteiket. Ezt a célt tartották szem előtt a szervezők a program 2011/2012-es tanév eleji elindítása, majd megújítása során.

A programon iskolánk diákjain kívül a hajdúböszörményi Veress Ferenc Szakképző Iskola két csoportja, valamint a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium tanulói vettek részt.  Első programpontként országgyűlési ismereteket hallgattak meg Talabér Márta (frakcióvezető-helyettes, Fidesz, az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság alelnöke, Várpalota polgármestere) előadásában. Ezáltal a diákok egyaránt bepillanthattak a Ház működésébe, a képviselők mindennapjaiba, valamint őket érdeklő kérdéseket tehettek fel a képviselőnőnek.

A Parlamenti különóra fontos célkitűzése, hogy a diákok aktívan vegyenek részt benne, ne csak passzív befogadói legyenek az ismereteknek. Ezért a programban két interaktív játék kapott helyet, amelyek célja a közös gondolkodás és az új ismeretek megszerzése volt.  A Definíciós játékban az Országgyűléshez és az Országházhoz kapcsolódó fogalmakkal foglalkoztak.  A Szimulációs játék célja az volt, hogy a diákok részvételével egy plenáris ülés általános vitáját jelenítsék meg, egyszerűsített formában. A kitalált ülésen a diákok a képviselők szerepébe bújva egy fiktív törvény kapcsán szólaltak fel, nyilvánítottak véleményt és szavaztak.

Az aktivitásra épülő két modul között a szervezők vendégül látták a csoportokat egy szendvicsebédre.  A Szimulációs játék után Karzatlátogatásra indultak a diákok, ahol az éppen aktuális plenáris ülés eseményeibe tekinthettek bele. Ezt követően megtekintették az Országházat, a Szent Koronát és megnézték a Díszőrség látványos bemutatóját. A program zárásaként az Országgyűlési Könyvtárban a diákok és tanáraik megismerhették annak történetét és kettős funkcióját: a képviselőket és az olvasókat segítő munkáját.

Kísérő tanárok voltak: Lakner Mónika és Sárosi Magdolna.

[nggallery id=76]

12.D, 12.E Turisztikai nap – Budapest

A turisztikai nap reggelén 6 órakor vonattal Budapest felé vettük az irányt. Nagyon élveztük az utazást, hisz a hosszú idő alatt lehetőségünk volt beszélgetni egymással, zenét hallgatni és játszani is, így a szórakozás tulajdonképpen már a vonatozással elkezdődött. 10 óra körül értünk a fővárosba. Gyalog indultunk a Nemzeti Múzeumba, mely csodálatos és feledhetetlen élményt nyújtott számunkra. Mindent megnéztünk, ami a magyar történelemmel kapcsolatos. Ezután az Aréna Pláza felé robogtunk – ezúttal „lábbusszal.” A plázában ki-ki maga dönthetett arról, hogyan szeretné eltölteni szabadidejét. Voltak, akik moziztak, mások vásároltak, megint mások csak nézelődtek. A nap sajnos gyorsan eltelt. Kalandos vonatozás után – élményekkel tele, ám fáradtan – este 10 óra felé érkeztünk haza.

Kísérő Feketéné Nagy Ibolya és Tóth Gabriella osztályfőnökök voltak.

  

I.AF Osztálykirándulás és turisztikai nap – Nagybaracska

Osztályunk idén megnyerte a teremdíszítő versenyt. Jutalmul egy tanítási napot kirándulással tölthettünk. Úgy döntöttünk, hogy ezt a napot a turisztikai nappal együtt felhasználva, két napos osztálykirándulásra megyünk. A tervezgetésnél abban állapodtunk meg, hogy az a legfontosabb, hogy együtt töltsük el az időt, ezért nem megyünk messzire. A nagybaracskai Füzes tanyát választottuk célpontul, de hogy érdekesebb legyen, kerékpárokkal mentünk ki.

Csütörtökön délelőtt, mikor mindenki más az iskolapadot koptatta, mi felpattantunk a biciklikre és elindultunk Baracskára. Néhányan autóval jöttek, szállítottak mindent, amire ott szükségünk lehetett. Vodicán álltunk meg csupán egy rövid pihenőre. A megérkezésünket beárnyékolta, hogy egyik társunk megsérült induláskor, és mire kiértünk (ő is kerékpárral) a lába csúnyán feldagadt. Őt kórházba vitték, ahol kiderült, hogy ínszalagszakadással tekerte végig a 20 kilométeres távot. Mire kiértünk, az autós különítmény már előkészítette a főzést, megpucolták a krumplit. Így három óra körül már ehettük is az ízletes kolbászos krumplipaprikást. A délutánt és az estét játékkal, beszélgetéssel töltöttük. Este az eső sem tartott vissza bennünket attól, hogy tüzet rakjunk, és ott sütögessük szalonnánkat. Másnap reggel ugyan esőre ébredtünk, de mire elfogyasztottuk a reggelinket az eső is elállt. Így nyugodtan vághattunk neki a hazafelé vezető útnak.

Kísérő Tóthné Ádám Barbara osztályfőnök volt.
[nggallery id=101]
 

I.AK Turisztikai nap – Garázsparti bolognaival és tortával

Reggel  40 perces túrával kezdtünk, ugyanis eddig tartott a sulitól elérni osztályfőnökünk garázsáig. Fehérvári Mariann és Fekete Izabella, mint főszakácsok hozzáláttak a bolognai elkészítéséhez. A többiek beszélgetéssel és zenehallgatással töltötték az időt.  Délben ebédeltünk. A bolognai igazán jól sikerült. Desszert is volt, mert Rigó Kinga hozott egy otthon, saját maga által készített tortát is. A mosogatás és a romok eltakarítása után a buli véget ért.

Házigazda Pánczél Gábor tanár úr volt.
 

[nggallery id=103]

I.C Turisztikai nap – Baja

A turisztikai napra mórahalmi kirándulást terveztünk. Mivel azonban az idő elromlott, lemondtunk a fürdőzésről, s helyette Baján maradtunk. Az osztály egyik tagja még nem járt a Türr-kilátónál, így elhatároztuk, hogy elsétálunk az emlékműhöz. Osztályunk ügyviteli szoftver- és dokumentumkezelés tantárgyának témaköreihez tartozik a levéltár, ezért kiegészítettük a „túrát” a Bács-Kiskun Megyei Levéltár Bajai részlegének felkeresésével is. Igen színvonalas bemutatót, tájékoztatást kaptunk. Betekinthettünk az iratanyagba, megnézhettük egy bajai család nemeslevelét. A napot egy ebéddel zártunk a Malom étteremben.

Kísérő Sponga Tünde osztályfőnök volt.
 

I.D Turisztikai nap – Kerti parti

A turisztikai napra a Dömötör utcai nagy domb mellé szerveztünk főzéssel egybekötött kirándulást. A reggeli eső azonban kicsit kedvünket szegte, és inkább az osztályfőnökünk háza felé vettük az irányt, ahol fedett teraszban reménykedtünk. Az eső elállt, és a szépen kizöldült udvaron megterítettünk. Lángost sütöttünk és jó hangulatban töltöttük a délelőttöt. Élmény volt egymással az iskolán kívül találkozni, osztályfőnökünkkel és Szekeres Gabriella könyvtárossal kötetlenül beszélgetni, viccelődni. Dél felé a Malomból pizzát rendeltünk, amit a “pizza kommandó” hozott el. A sok csoportbontású óra után élveztük az együttlétet, a tanítás nélküli munkanapot, az így egészen hosszúra nyújtott pünkösdi hétvége indulását.

Házigazda Gugánné Tiszttartó Ágnes osztályfőnök, kísérő Szekeres Gabriella könyvtáros volt.
 

[nggallery id=99]