Határtalanul – Felvidék (2012.)

Iskolánk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által a BGA-12-HA-02 Együttműködés szakképző iskolák között cimű 2012 – ben kiírt pályázatán 1.995.000 Ft támogatást nyert a Határtalanul! program megvalósítására.

A Határtalanul! pályázat elsődleges célja, hogy az anyaországi  és a határon túli magyar fiatalokat közelebb hozza egymáshoz és hosszú távú, netán életre szóló kötődésekhez adjon kiváló lehetőséget.

Ebben a programban azok a szakközépiskolák indulhattak, akik vállalták, hogy nemcsak tanulmányi kirándulást tesznek egy szomszédos ország a magyar történelemhez és kultúrához szorosan kapcsolódó tájain, hanem élő kapcsolatot alakítanak ki egy ottani középiskola diákjaival és egy közös projektet hoznak létre a kirándulások mellett.

Iskolánk számára egyértelmű volt, hogy egy már meglévő testvériskolai kapcsolatát vonja be a pályázatba, így a párkányi Kereskedelmi Magánakadémiával közösen nyújtották be a pályázatot, így az együttesen felfedezendő terület a  szlovákiai Felvidék lett. A projekt pedig, amit közösen hoztak létre, egy virtuális utazási iroda alapítása.

A pályázat megvalósítási időszakában a iskolánk 40 tanulója valamint a párkányi Kereskedelmi Magánakadémia 40 tanulója, és 8 kísérő tanár közös kiránduláson vettek részt, a projektfelelős Gombárné Szemelácz Mária vezetésével, melyre két időpontban került sor. Az első utazásra  2012. szeptember 10-13. között került sor, amikor a türrös diákok utaztak a szlovákiai Párkányba, ahol az ottani diákokkal együtt fedezték fel Felvidék legszebb tájait: – Nyitra, – Körmöcbánya, – Besztercebánya,Léva, Vöröskő, Zólyom – Pozsony. Az kirándulások mellett szakmai munkába kezdtek a diákok a leendő közös cég alapítása érdekében komoly szakértelemmel rendelkező un. külső szakértő –Nagy László, a Bajai OKK Kft. ügyvezető igazgatója- útmutatásai alapján. Esténként pedig táncház színesítette a programot.

    

A második utazás 2013. június 10-13. volt, amikor a Türr István Gazdasági Szakközépiskola látta vendégül a párkányi testvériskola tanulóit és tanárait. Az itt tartózkodás idején szintén sor került több tartalmas kirándulásra, melynek során a diákok közösen lutaztak: – Pécsre, ahol a Zsolnay negyedet, a híres Székesegyházat nézték meg együtt, majd  megmászták a Siklósi várat Tenkes kapitány nyomdokaiba lépve, bepillantást nyertek a Villányi borvidék által rejtett kincsekbe, pincelátogatást tettek Palkonyán a Mokos pincészetnél. A kirándulás másnapi útvonala, Hajósra az Érseki kastélyba, Nemesnádudvarra, a pincesorra és Kalocsára vezetett. Nem csak kirándulásokból állt az együtt eltöltött idő, fergeteges hangulatú táncházat rendeztek a vendéglátók az iskola tornatermében, ahol sárközi táncokat tanulhattak a párkányi diákok élő zene kíséretében Eördögh Gabriellának  és tanítványinak köszönhetően, ahogy megbeszélték még szeptemberben a párkányi táncház után. Ha már Bajára érkeznek  vendégek ,nem utazhatnak el úgy, hogy ne kóstolnák meg a híres bajai halászlét és a Sárközt népszerűvé tevő borsos kalácsot egy közös vacsora keretében.

A dunai árvíz következtében sajnos módosítani kellett az eredetileg tervezett programunkon, amihez nagyszerű segítséget nyújtott Palik Vera a Bajai Hajó Malom Egyesület elnöke, aki a víz alá került Petőfi – sziget helyett  az iskolában tartott egy nagyon színvonalas bemutatót, arról hogy milyen lehetőségeket rejt magában Baja, a vizek városa.

A kulturális programok mellett a két iskola diákjai szakmai együttműködést megvalósítva létrehoztak virtuálisan egy közös céget , egy utazási irodát, amely Baja és Párkány között a Duna által kínált adottságokat kihasználva szeretné minél több fiatallal megismertetni a folyót és a hozzá tartózó értékeket.

PÁR.BA.N projekt: 

A pályázat résztvevőinek honlapját itt tekintheted meg: 

Csapatunk blogját itt találod: