Ünnepi műsorok

Az oldalon található tartalmak:

Köszönjük tanáraink szervező munkáját, diákjaink lelkes szerepvállalását a műsorokban!

Ünnepi műsoraink

Diákjaink előadásában iskolai illetve rádiós műsorokkal tisztelgünk történelmünk egy-egy jeles eseménye, nemzeti ünnepeink, és az önkényuralmi rendszerek áldozatai előtt.

 • Október 6. Aradi vértanúk – rádiós emlékműsor

A műsort összeállította Tartsányi Gabriella tanárnő, szereplői a 12. C osztályból Félix Márk, Hajnal Alex és Mándoki Ivett voltak. Technikai munkatárs Simon Péter 11. A osztályos tanuló volt.
A műsort itt hallgathatja meg:   

 •  Gárdonyi Géza emléknap – rádiós műsor

2013. október 17-én intézményünkben az egri vár védőinek a török sereg felett aratott dicsőséges győzelmének napját, Gárdonyi Géza emléknapját ünnepeltük. A nagyszünetben az iskolarádióban megemlékeztünk az író születésének 150. évfordulójáról.
Gárdonyi Géza nagybecsű művét, a hős egri védőkről írt regényét, az Egri csillagokat mindenki ismeri.   A regény színpadi adaptációjára 1997-ben Várkonyi Mátyás zeneszerző és Béres Attila szövegíró történelmi musical formájában vállalkozott. A jeles napra való tekintettel ebből a műből hallgattunk meg részleteket. Narrátor Francsicskovics Dominika, 11. C osztályos tanuló volt, a részletet összeállította Szalainé Csáky Judit tanárnő.
A rádióban elhangzott műsort itt hallgathatja meg: 

 • Október 23. – ünnepi műsor
Áldottak a gyerekek, 
kik búgócsigáik sarokba téve rohantak tankok ellen
s utolsó sóhajukkal anyjukat hívták és a hazát.
Általuk szállnak vissza a lepkék s ragyog a lég
s víg nevetés fecskéi ébresztgetik a rét világát.”
(Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz)
 

A műsort szerkesztette Feketéné Nagy Ibolya tanárnő, a díszleltért Győri Judit tanárnő felelt.  Szereplői: Ádám Rebekka 11. A, Aladzsity Evelin 13. D, Áron Gábor 13. D, Fuszonecker Csilla 11. A, Hetényi Fanni 13. D, Illés István 13. D, Kasznai Borbála 9. D, Kelle Karolina 12. A, Kiss-Dógyi Daniella 13. D, Kohl Beatrix 11. A, Kuti Gordána Evelin 11. C, Petres Emma 13. D, Uglik Zoltán 13. D, Lándori Gábor 11. A, Lándori Tibor 13. D, Lakatos Helga 12. A, Molnár Bernadett 11. A voltak.

 • A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja – rádiós műsor
A műsort összeállította Szalainé Csáky Judit tanárnő, szereplői Francsicskovics Dominka 11. C, Horváth Othniel 11. C, Petres Emma 13. D és Keresztes Xavér 11. B osztályos tanulók voltak.
Az iskolarádióban elhangzott műsort itt hallgathatja meg: 

 • A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja – városi műsor

A műsort összeállította Gombárné Szemelácz Mária tanárnő, szereplői Keresztes Xavér 11. B, Petres Emma 13. D, Kis-Dógyi Daniella 13. D, Kasznai Borbála 9. D osztályos tanulóink voltak, továbbá felléptek az MNÁMK diákjai egy tánccal .

 • Március 15.- A forradalom és szabadságharc emléknapja – rádiós műsor

A műsort összeállította Gombárné Szemelácz Mária tanárnő.  Szereplői a 9.Ny osztályból Berta Laura, Fleischer Réka, Janotka Gábor, Szabó Tamás, Sipos Dávid, Resperger Ferenc, Hajnal Kitti, Sági Márton, Hebők  Arnold, Albert Tibor, Takács Anett és Kerülő Balázs voltak.
Az iskolarádióban elhangzott műsort itt hallgathatja meg: 

 • Holocaust emlékműsor – rádiós műsor
“Megkezdődött a “zsidókérdés végső megoldása Magyarországon”, amely a németek számára is meglepő hatékonysággal haladt előre: április közepe és május vége között lényegileg az ország teljes zsidó lakosságát gettókba és gyűjtőtáborokba zárták, május 15. és július 9. között pedig a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy 430 ezer embert hurcoltak- 10-15 ezer kivételével- Auschwitzba és Birkenauba. Az a gyorsaság, mellyel a hatóságok kitaszították a zsidókat a társadalomból, kifosztották, gettósították, majd deportálták őket, még a holokauszt történetében is páratlan volt.”

 

A műsort összeállította Horváthné Balykó Gyöngyvér tanárnő, szereplői  Hidas Evelin, Szerencsés Viola, Talabér Noémi, Papdi Enikő, Sutus László 12. D osztályos tanulók voltak.

Az iskolarádióban elhangzott műsort itt hallgathatja meg: 

 • Trianon emlékműsor – rádiós műsor
„ Néhány tollvonás és pecsét,
Bár milliók mondták ellene elég,
Megszületett egy szerződés,
Ami utána jött csak vergődés.
 
Az országot darabokra szaggatták,
Idegenek akik jól tudták,
Hogy nyomort szűl ez a szerződés,
Szóljon a requiem egy országért.”
 

A műsort összeállította Huzsvay Edit tanárnő, szereplői  Hodován Márta, Rasztik Csaba, Szujer Enikő 12. A osztályos tanulók voltak.

Az iskolarádióban elhangzott műsort itt hallgathatja meg: 

Iskolai ünnepek

 • Tanévnyitó ünnepély
“Szeptemberben nyit az iskola. Van-e szebb a kezdet szépségénél? (…)
Sose fogom elfelejteni az új könyvek, az új tanárok, az új tantárgyak keltette bizonytalan izgalmat. Iskolaév kezdetén csaknem mindig verőfényes volt az idő, afféle „megbízható” szeptemberi ragyogás fogadott.
Minden érkező gyerek jelentett valami meglepetést. Volt, aki egyetlen nyáron fejjel magasabbra nőtt, volt, aki szerecsenfeketére barnult, s volt, akin éppen az volt a meglepő, hogy semmit se változott. De valami újat mindenki hozott magával: nyári emlékeket, s a viszontlátás örömét.”
Pilinszky János: Veni sancte (részlet) 

Igazgatónőnk tanévnyitó beszédében megidézte a 100 éve született Weöres Sándort, mesélt az idei évben alapításának 90.évfordulóját ünneplő iskolánk kezdeteiről. A jelenhez érkezve köszöntötte az idén tanulmányiakat megkezdő gólyákat, és az érettségi után iskolánkban szakmát tanuló szakképzősöket.

A tantestületünk személyi változásai:

   • Munkájukat megköszönve távoztak:
    • Révi Ramón
    • Szabadiné Bartek Zsuzsanna
   • Új kollégáink:
    • Csertei Ildikó / közgazdász tanár
    • Szőcs Krisztina /angol szakos tanár
    • Taskovicsné Buk Rita / angol és történelem szakos tanár
    • Taskovics Péter / matematika és informatika szakos tanár
    • Varga József / informatika szakos tanár
    • Pletikoszity Zsanett /gépírás (óraadó)

A tanévnyitó műsort összeállította Reiter Judit tanárnő, szereplők Gulyás Bettina 12. D és Kocsner Kornélia 12. A osztályos tanulók voltak.

 • Szalagavató

Sárosi Magdolna igazgatónő ünnepi beszédéből:

“Egy biztos: mindenki sikeres lehet valamiben, de tennünk kell érte. És ha vállalkozunk, döntünk, és tűztünk ki célt magunk elé, akkor az a cél motivál, erőt és tartást ad. Az emberek sikertelenségüket gyakran a külső környezetükre vetítik ki, de sok esetben bennünk, belsőnkben lévő félelem, céltalanság, az élethez való negatív hozzáállás okozza sikertelenségünket.
Kollégáimmal együtt arra törekedtünk, hogy egy életre való szellemi és lelki táplálékot kapjatok, és mindig emlékezzetek iskolátokra, a Türr István Gazdasági Szakközépiskolára, ami mindehhez keretet biztosított, illetve ahonnan kilépve első önálló lépéseiteket teszitek a valós élet felé. Kossuth Lajos szavait ajánlom figyelmetekbe:
 
Soha le nem mondani
Soha el nem csüggedni
Ha kell mindig újra kezdeni…”
 

A műsort összeállította és betanította Daka Mónika, Jakabné Bényei Erika és Szigethyné Keller Katalin tanárnő, a bálterem díszítéséért Kiss Klára tanárnő volt a felelős. Köszönjük Kőrösi Józsefné iskolatitkárunk és Gottlieb Orsolya oktatási asszisztens segítségét az ünnepi dekoráció elkészítésében! A végzősök táncát Tartsányi Gabriella tanárnő, míg a 11. évfolyam palotását Gombárné Szemelácz Mária tanárnő tanította be. Köszönjük az SzMk és a DÖK anyagi támogatását! 

Szereplők voltak: 9. D: Kasznai Borbála, 11. A: Ádám Rebeka, 11. B: Heibl Bálint, Keresztes Xavér, Krix Ivett, Ördög Szimonetta, Rada Beáta, 11. C: Deli Márk, Kernya Patrik, 12. D : Farkas Miklós, Galla Kata, Gulyás Bettina, Milánkovits Krisztina, Pósa Balázs, Sendula Viktória, Stadler Zoltán, Umenhoffer Fanni, Vas Evelin.

A technikáért feleltek: 9. A: Kovács Joel, Oroszi Márk, Sümegi Martin, 11. A: Lándori Gábor, Simon Péter, 11. B: Csúcs Erik .  A videókat készítette:   Zomborsevity Balázs 11. A osztályos tanuló.


Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? című művéből készült árnyjátékkal kiegészített jelenetét itt tekintheti meg. Betanította Daka Mónika tanárnő.


A 11. évfolyam palotás nyitó táncát itt tekintheti meg. Betanította Gombárné Szemelácz Mária tanárnő.

 • Ballagás

Sárosi Magdolna igazgatónő ünnepi beszédéből:

Kedves Ballagó Diákok!
“Pillanatok, események kudarcok, sikerek, amelyeket valaha átéltünk, azokkal akiket valaha ismertünk. Ezek összege vagyunk mi mindannyian, ezekből áll majd össze az élettörténetünk. Ezekből állnak össze emlékeink és történeteink, amelyeket újra és újra lejátszunk magunkban.”
 
De vajon miről szólnak majd a ti történeteitek, a ti emlékeitek, ha 10-20 év múlva visszatekintetek az elmúlt évekre?
 
Gondoljatok arra, amikor 14-15 évesen először léptetek az iskola falai közé! Biztosan nem hittétek, hogy ilyen gyorsan elérkezik a ballagás és az érettségi vizsgák ideje. Ha visszagondoltok, milyen lehetőségeket adott számotokra iskolánk: tudást, kirándulások élményeit, barátokat, osztályközösséget, versenyzési lehetőséget. Ne feledjétek, a Türrben eltöltött időt, emlékezzetek iskolátokra!
 
 
Kedves Ballagó Diákok!
 
Gondoljatok néhány pillanatig mindazokra, akik segítettek, biztattak, bátorítottak benneteket az elmúlt évek során! Köszönjétek  meg szüleiteknek, rokonaitoknak, barátaitoknak és tanáraitoknak  a segítő támogatást!
 
Beszédemet az itt ülő, 60 évvel ezelőtt érettségizett osztály üzenetével szeretném zárni. Ők már gyűjtöttek tapasztalatokat, emlékeket, amelyek bennük élnek és a következő sorokat üzenik nektek:
 
Hatvan éve történt, amikor mi ballagtunk,
Akkor fiatalok és vidámak voltunk.
Voltak szép álmaink, melyeket reméltünk,
Kitűzött céljaink, melyekért küzdöttünk.
 
Kedves fiatalok, ballagó diákok,
Vannak céljaitok, álmaitok,
De ne feledjétek az öreg iskolát,
Titeket nevelő, oktató tanárt.
 
Ha a sors elétek olykor gátat emel,
Küzdjetek meg vele bátran, becsülettel,
Haladjato tovább, győztes tekintettel,
Céljaitok felé büszkén, felemelt fejjel.
 
Emlékezzetek majd az elmúlt négy évre,
Őrizzétek azt meg örökké, emlékbe.
Mi öreg diákok, nektek azt kívánjuk,
Legyetek sikeresek, legyetek boldogok!” 

 

A ballagási műsorszereplői voltak: Ádám Rebeke, Csúcs Erik, Galla Kata, Gulyás Bettina, Kenyeres Edina, Keresztes Xavér, Kovács Szabina, Krix Ivett, Kuti Gordána, Lándori Gábor, Molnár Bernadett, Ördög Szimonetta, Simon Péter.

A szervezésben részt vettek: Daka Mónika, Jakabné Bényei Erika, Kiss Klára, Szigethyné Keller Katalin tanárnők.

 • Tanévzáró ünnepély

2014. június 25-én 8 órakor kezdődött a tanévzáró ünnepélyünk.  A vakációt köszöntő műsort igazgatónőnk tanévzáró beszéde, majd a legkiválóbb diákjaink jutalmazása követte.

A műsort összeállította Reiter Judit tanárnő. Donászi Magda: Ma szívünk ünnepel című versét szavalta Burány Evelin 9. C, narrátor Szilágyi Fanni 9. C volt. Gulyás Bettina 12. D Kávészünet: De jó lenne című dalát Lankovics Imre 11. A kísérte gitáron.