Itt jártunk…

Oldalunkon  diákjaink iskolán kívüli alábbi kirándulásainak beszámolóit olvashatja:

10. A Látogatás a bajai Szennyvíztelepen

A 10.A osztály tanulói június 12-én, az utolsó fizika órán, a bajai Szennyvíztelepen tettek üzemlátogatást a Duna parton. A környezettudatos szemlélet kialakulását segítő kiránduláson a telep vezetője, Pálmai Sándor kalauzolta el a csoportot. Ismertette a fizikai- biológiai-kémiai szakaszait a folyamatnak, majd a tisztított víz illetve levegő környezetbe visszajuttatását láthattuk.

Szervező és kísérő Dr. Hal Viktorné tanárnő volt.

 

11. C Parlamenti különóra

2013. november 25-én a 11. C osztály betekintést nyert a Parlament működésébe, az ott dolgozók munkájába. Reggel 6:09-kor indult a vonatunk, majd egy kiskunhalasi átszállással 9:54-re meg is érkeztünk a Keleti-pályaudvarra. Az osztályt Kiss Klára az osztályfőnök  és Mülbacher Tünde tanárnő kísérte. Az osztályunk utazó létszáma 22 fő volt. Rövid metrózás után megérkeztünk a Parlamenthez. Őrök védték a bejáratot. Amikor végre beléphettünk, egy idegenvezető végigvezetett minket az épületben. Sok érdekességet hallottunk és gyönyörű építészeti megoldásokat láttunk. A főbejárattól a kupoláig 96 lépcsőfok vezet, mert 896-ban volt a Honfoglalás.
Az idegenvezetés után megvendégeltek minket egy kis szendvicsre. Az “ebéd” után tovább is mentünk az alsóház egyik üléstermébe, ahol Farkas Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottság tagja tartott egy előadást „Országgyűlési ismeretek” címmel, majd kérdezhettünk is tőle. Egy kis szerepjátékkal átérezhettük a Parlamentben dolgozó képviselők, jegyzők és a miniszterelnök munkáját. Ezután betekinthettünk egy plenáris ülésre is, ahol szavaztak a képviselők egy adott kérdés mellett vagy ellen. Hihetetlen volt azt látni, ahogy a parlamenti képviselőink egy része szinte egyáltalán nem figyelt az előterjesztőre, telefonáltak, ki-be járkáltak az ülésteremből… A plenáris ülés után visszamentünk az ülésterembe. Kvízjáték következett, ahol a Parlamentben zajló eseményekkel illetve a Parlament jellegzetességeivel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A négy látogató osztály közül a mi osztályunk nyerte a vetélkedőt, így egy torta lett a jutalmunk! A látogatás végét egy rövidke katonai bemutató zárta.
Rengeteg élménnyel, nagyon fáradtan érkeztünk meg 21:45-kor a bajai vonatállomásra.
Lipták Írisz 11.C 


Adventi kirándulás Bécsbe

December 6.  és 8. között 19 diákunk Bécsben járt. Az adventi vásár mellett Bécs nevezetességeit és magyar vonatkozású történelmi és kulturális emlékeit tekintették meg. Szombaton megnézték a Stephansdomot, végigjárták a Schönbrunni kastélyt, sétáltak a Mariahilferstassen, gyönyörködtek a Sissi Múzeum tárlatában. Majd az estét a karácsonyi vásár forgatagában töltötték. Vasárnap délelőtt a Hundertwasserhaust nézték meg, majd a Praterben felültek az óriáskerékre, élvezték az extrém körhintákat. A két nap alatt a diákok az idegen nyelvi környezetben a tájékoztató táblák és anyagok elolvasásával, a helyi emberekkel való kommunikációban próbára tehették a német nyelvtudásukat .

Szervező és kísérő Pumpné Bíró Ágnes tanárnő volt.