Ahol segítettünk…

Az oldalon található tartalmak:

Kikelet Félmaraton utcai futóverseny 2016.

A versenypálya felépítésében, a rajtcsomagok összeállításában és a nevezésekkel kapcsolatos munkákban, a verseny útvonalának biztosításában és a versenyt követően a pálya lebontásában legnagyobb létszámú segítő csapatként 37 diákunk vett részt. A türrös tanulók társadalmi munkájukkal járultak hozzá a verseny biztonságos lebonyolításához.

Köszönjük diákjaink munkáját!

A teljesített társadalmi munka: 302 óra.

Szervező Gugánné T. Ágnes tanárnő volt.

Kikelet Félmaraton utcai futóverseny 2015.

Több mint 700 versenyző állt rajthoz a 12 illetve 21 km-es távokon, illetve a váltófutásokon a 2015. április 11-én és a Mogyi SE által rendezett 5. Kikelete félmaraton utcai futóversenyen.
Közel 70 diákunk segédkezett a verseny lebonyolításában. Diákjaink a versenyt megelőzően a nevezési csomagokat állították össze. A versenynapon a regisztrációs sátorban fogadták a sportolókat, végezték az adminisztrációt, biztosították a versenyútvonalat és frissítőket osztottak a futóknak, adták át e célba érkezőknek a befutó érmeket, majd a versenyt követően a helyszín rendbetételében segédkeztek.

A teljesített társadalmi munka: 391 óra.

Szervező Gugánné T. Ágnes tanárnő volt.

Elindult a Tapintható Láthatatlan segítő diákprogram második éve

Öt bajai középiskola tanulóinak részvételével folytatódik a helyi Rotary Klub által szervezett Tapintható Láthatatlan elnevezésű diákprojekt Baján és környékén.
2015. március 3-án a Belvárosi Közösségi Házban tartották az idei projektindító napot. Diákjaink ezt megelőzően érzékenyítő foglalkozásokon ismerhették meg, hogy a vak, gyengénlátó és mozgássérült embereknek miben segíthetnének.
Dr. Beke Zsolt, a kórház a fül-orr-gégész osztályvezető főorvosa, a Rotary Klub soros elnöke bevezetőjében beszélt a 110 éves szervezet történetéről. Ő és klubtársai azt vallják „azok a legboldogabbak, akik a legtöbbet teszik másokért”. 2014 októberében a város főterén adták át azt a bronz domborművet, amely egy vakok részére készült letapogatható térkép a főtér épületeiről. Bajai találmány, hogy ehhez a Németországból indult kezdeményezéshez a helyi klub hozzákapcsolta egyedi, példaértékű társprogramját.
Iskolánkból Takács Anett 9. E és Bíró Csenge 9. C számoltak be a közönségnek arról, hogy a program eddigi szakaszában kinek és milyen módon segíttek. Siket Anna 9. D így írt arról, hogy milyen élményeket szerzett ezen a napon:

„Kicsit aggódva, és szorongva léptem be a Tiszti Klubba. Vajon mi vár rám? Megtalálom-e azt a személyt, akinek segíthetnék? Képes leszek-e megfelelően segíteni egy látássérült embernek? Barátnőimmel összekapaszkodva hamar megnyugodtam, és ahogy elkezdődött a program, minden értelmet nyert. Én azért döntöttem úgy, hogy a közösségi szolgálatomat itt szeretném letölteni, mert valami igazán hasznosat akartam tenni. Legalább egy kis örömet szerezni a gyengénlátó felnőtteknek. Végül megtaláltam a helyemet, egy rendkívül kedves hölgynek fogok segíteni, együtt fogunk sétálni. Nagyon jó élmény volt számomra a találkozás. Izgatottan várom a közös sétákat.”
Az idén a közösségi szolgálat keretében a diákok többek között a következő tevékenységek végzésére vállalkozhattak: templomba kísérés, angoltanítás, segítség nyújtása a számítógép kezeléséhez, kerti munkák vagy tandembiciklizés egy vak emberrel. A találkozón elbeszélgethettek a projektben résztvevő felnőttekkel, megbeszélték, hogy kihez, milyen gyakorisággal mennek majd segíteni.

A tanulókat a programnyitó foglalkozásra Szécsi Andrea és Győri Judit tanárnők kísérték el.
Sándor Boglárka fotókkal illusztrált cikke a városi honlapon itt olvasható:

IX. Mogyi Triatlon verseny

2014. június 21-22-én rendezte a Mogyi SE a hagyományos bajai triatlon versenyét. A kétnapos  rendezvény előkészítésében (nevezések adminisztrációja, versenyzők egységcsomagjainak összeállítása), a verseny helyszínére való bepakolásban, a verseny lebonyolításában (a nevezési sátorban való adminisztráció, a kerékpáros és futópályák biztosítása, frissítők osztása) segített 17 diákunk és egy kollégánk.

A teljesített társadalmi munka: 195 óra

Kézműves foglalkozás a Bajai Szentistváni Általános Iskola évadzáró rendezvényén

2014. május 30-án iskolánkból 3 fő vett részt a Baja Szentistváni Általános Iskola horvát nyelvet tanuló diákjainak évadzáró rendezvényén. A táncházban a Cabar zenekar húzta a talp alá valót, és mozgatta meg a horvát táncokkal a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Diákjaink kézműves standdal települtek ki a helyszínre és invitálták a táncokban megfáradtakat papírfigurák népviseletbe öltöztetésére. Tanulóink segítő közreműködésével közel ötven papírbáb készült el az ügyes kezek által.

A teljesített társadalmi munka: 10 óra

Kikelet Félmaraton utcai futóverseny

2014. április 4-én és 5-én 55 diákunk dolgozott a Mogyi SE által szervezett futóversenyen. A Mogyi Kft. támogatásával rendezett verseny szigetbeli körözéssel kezdődött, majd a Szentháromság tér-Halászpart-Türr-kilátó útvonalon Baja város szépségeivel ismerkedhetett meg a több mint 500 egyéni versenyző, illetve a váltó csapatok.
Diákjaink a versenyt megelőzően a regisztrációs csomagok összeállításában segédkeztek. A versenynapon a regisztrációs sátorban fogadták a sportolókat, végezték az adminisztrációt, biztosították a versenyútvonalat és frissítőket osztottak a futóknak.

A teljesített társadalmi munka: 250 óra.

Ajándékosztás a Kikelet Félmaraton közreműködőinek

2014. április 10-én Szekeres Tibor a Mogyi SE képviselője és a Kikelet Félmaraton utcai futóverseny szervezője látogatott iskolánkba, ahol megköszönte diákjaink munkáját és átadta a Mogyi Kft. ajándékcsomagjait. Külön köszönetet mondott Huzsvay Edit és Gugánné Tiszttartó Ágnes tanárnőknek, akik nagy segítséget nyújtottak a fiatalok munkájának megszervezésében, koordinálásában.

Élelmiszer segélycsomagok készítése a Katolikus Caritas-nál

2013. december 17-én 16 diákunk dolgozott a Katolikus Caritas által szervezett jótékonysági élelmiszercsomagok összeállításán. Több mint 250 csomagba került tartós élelmiszer, cukor, tea és az ünnepre való tekintettel édesség és szaloncukor is.

A teljesített társadalmi munka: 50 óra.

Kézműves foglalkozás a Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál

2013. december 5-ére szervezték a gyermekek adventi kézműves foglalkozását. Hat diákunk vett részt a programon és segítette a kicsiket a karácsonyi díszek, dekorációk és ajándékok elkészítésében. Három helyszínre készültünk mi: papírmikulást állítottunk össze előre elkészített sablon alapján, mézeskalácsot “írtunk” és díszítettünk cukormázzal, illetve só-liszt gyurmából karácsonyfadíszeket szaggattunk, majd díszítettük apró gyöngyökkel, flitterekkel. A sok apró kéz az ügyes segítőkkel remek munkákat produkált!

A teljesített társadalmi munka: 18 óra.