Tanulmányi versenyek

Az oldalon található versenyek listája:

Teöreök Aladár tanulói gyorsíró-, gépíró- és szövegszerkesztő-verseny

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége minden év tavaszán megrendezi a Teöreök Aladár tanulói gyorsíró-, gépíró- és szövegszerkesztő-versenyt. Az utóbbi három évben (a korábbi két fordulóval ellentétben) a verseny egy fordulós, és interneten keresztül zajlik, tehát minden versenyző saját iskolájában megírhatja a versenydolgozatot.
A feladat gépírásból egy 10 perces másolás, a gépelendő szöveg egy program segítségével a monitoron jelenik meg, s az idő leteltével automatikus leáll. A versenymunkák értékelése úgy történik, hogy a legépelt leütésszámból hibánként 100 pont (leütés) levonásra kerül.
Az így elért pontszám alapján (kategóriánként) alakul ki a végső sorrend.
Szövegszerkesztésből egy adott szövegből kell a meghatározott korrektúrázási feladatokat elvégezni. Egy korrektúra 100 pontot ér, hibázás esetén viszont 250 pont kerül levonásra.
A versenyen 21 tanulónk gépírásból, 2 pedig szövegszerkesztésből vett részt.

Eredmények: – Gépírás

Ifjúsági (119 versenyző)

47. Száraz Angyalka 2777 pont
68. Kiss-Dógyi Daniella 2478

Tanuló I. (11-12. évfolyam 111 versenyző)

31. Pataki Petra 3220
33. Kiss Enikő 3196

Tanuló II. (10. évfolyam 118 versenyző)

23. Horváth Dávid 3009
47. Müller Máté 2573
65. Kovács Gábor 2324

Tanuló III. (9. évfolyam 178 versenyző)

11. Balázs-Kercsó Kiara 2987
21. Csertő Orsolya 2681
53. Taba Roxána 2279
64. Czódor Gergely 2217
83. Baranyi Fanni 2067
88. Dömény Bálint 2004
108. Schauer Gergő Zoltán 1890
122. Fehér Petra 1797
137. Forgács Gábor 1656
142. Vér Vivien 1602
170. Németh Nikolett 1387
173. Vida Réka 1280

Szövegszerkesztés

Ifjúsági I. (8 versenyző)

2. Rigó Csilla 8100 pont

Tanuló I. (30 versenyző)

13. Horváth Csenge 8900 pont

Csapatversenyben iskolánk a középmezőnyben végzett.
A versenykiírás, valamint a részletes eredmény megtalálható a Szövetség honlapján. (www.magyosz.hu)

Köszönjük tanulóink sikeres szereplését, a szaktanárok felkészítő munkáját, s hogy ezzel tovább erősítették iskolánk jó hírnevét.

 

Robotika 4 az 1-ben verseny

2014. június 1-jén Budapesten, az Abacusan Talentum Fesztivál keretében megtartott Robotika 4 az 1-ben versenyen, Okos robot kategóriában iskolánk csapata az első helyen végzett.
A csapat tagjai: Dorogi-Kovács Gábor 11. A, Lisku Ruben 9. D, Pallag Jonatán 9. A.
A verseny kerettörténete:
Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára kiállítást rendeznek. A kiállításra egy szállító cég szállítja a festményeket, amelyeket különböző színű dobozokba csomagoltak. A szállító cég a múzeum bejáratánál lerakta a szállítmányt, és innen kell a dobozokat a kiállítási helyükre szállítani.
A múzeumot egy terepasztal jelképezte. A versenyző csapatoknak egy olyan robotot kellett építeniük, amely a színes dobozokba csomagolt festményeket a megfelelő helyre szállítja a terepasztalon. A robotoknak a szállítás során tereptárgyakat kellett kikerülniük, valamint útvonal és színjelzésekre kellett reagálniuk.
A versenyző csapatok a LEGO Mindstorms NXT elemekből építettek robotot, amelyet LEGO MindStorms NXT-G nevű szoftver segítségével programoztak.

A versenyen készült, a győztes munkát bemutató videónkat az alábbiakban tekintheti meg:

Felkészítő Daka Mónika tanárnő.

Angol háziverseny

Az április 28-i döntővel lezárult az angol nyelvi házi verseny, melyen a 4 írásbeli forduló alapján a legtöbb pontot elért diákok vehettek részt. Hagyomány, hogy ez az utolsó megmérettetés egy szóbeli verseny, melyre minden tanuló előzetesen ismertetett instrukciók alapján előre felkészülhet. Idén egy-egy szabadon kiválasztott ország bemutatása volt a feladat 4-5 perces prezentáció formájában. A versenyzők választásainak köszönhetően egy bő óra alatt körbeutazhattuk a Földet, hallhattunk Ausztrália, Brazília, Spanyolország, a Vatikán, Anglia valamint hazánk, Magyarország nevezetességeiről, tájairól, legendákról, történelemről is. A sokszor szemet gyönyörködtető képsorok mellett a döntősök így adhattak számot a zsűrinek – Taskovicsné Buk Rita és Posgay Erzsébet tanárnőknek, – angol nyelvi felkészültségükről.

A döntő nagyon jó hangulatban telt, a diákok érdeklődve hallgatták végig egymás előadását. Amíg a zsűri a döntéshozatalhoz elvonult, a várakozás izgalmainak csillapításaként a versenyzők a Gru c. filmből néztek meg egy rövid részletet. A versenynek mindannyian nyertesei voltunk, nemcsak a hallottak és látottak nyújtotta élmény miatt, hanem mert vezető könyvkiadók felajánlásainak köszönhetően minden tanuló értékes angol nyelvű könyvjutalomban részesült. /Oxford Kiadó, MM Publications, Express Publishing/
9-10. évfolyam

 1. Taba Roxána 9. C
 2. Vinkó Dóra 9. NY
 3. Ács Krisztina 9. C

11-12. évfolyam

 1. Füri Zsuzsanna 12. A
 2. Heibl Bálint 11. B
 3. Józsa Bernadett 11. A

A következő tanévben is sikeres szereplést kívánunk valamennyi versenyzőnek!

A versenyt szervezték az angol munkaközösségből: Szigethyné Keller Katalin, Szőcs Krisztina, Horváthné Balykó Gyöngyvér, Lakner Mónika, Gombárné Szemelácz Mária és Borsódiné Jaksa Éva tanárnők.

[nggallery id=187]

 

England Through My Eyes versenyen szereplő csapatunkEngland Through My Eyes

England Through My Eyes címmel hirdetett versenyt középiskolás csapatok számára a Szent László ÁMK. A találkozóra április 4-én került sor. Iskolánkat Gáspár Tímea 12. D, Heibl Bálint 11. B és Pósa Balázs 12.D képviselte.

A találkozót megelőzően minden iskola csapata bemutatót készített egy-egy Angliát érintő témakörben. A türrösök az angliai tradíciókról gyűjtöttek és mutattak be ismereteket, majd a verseny napján hat perces prezentációban mutatták be ezt. A helyszínen még kvíz, „activity” játék és képfelismerési feladatok formájában vetélkedtek egymással a csapatok. Az összesített eredmény alapján diákjaink ugyan nem értek el dobogós helyezést, de egy jó hangulatú, színes vetélkedő élményével lettek gazdagabbak.

Idegen nyelvű ének és szavaló verseny

A Szent László ÁMK 2014. május 30-án megrendezett idegen nyelvű ének és szavaló versenyén szerepeltek tanulóink.

Ördög Szimonetta 11. B osztályos tanuló Fallin’ című dalával a 3. helyet szerezte meg.

A rendezvényen sikeresen szerepeltek a következő tanulóink is:

 • Fleischer Réka 9. Ny
 • Horváth Otniel 11. C
 • Nagy Patrik 11. B
 • Kis Dóra 11. C
 • Kuti Gordána 11. C

Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny

2014. április 2-án a megye nyolc helyszínén zajlottak általános iskolai és középiskolai kategóriákban a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny városi fordulói . A 4 fős csapatok a katasztrófavédelem (tűzvédelem, polgári védelem és iparbiztonság) és az elemi elsősegélynyújtás területén szerzett ismereteikből mérték össze tudásukat. Nagy örömünkre – a megszerzett városi első helyezés alapján -Baját iskolánk képviselhette a megyei döntőben, ahol csapatunk a negyedik helyezést érte el.
Gratulálunk az eredményes versenyzéshez!

Felkészítő tanár Tartsányi Gabriella.
 
 

Matematika háziverseny

2014. március 27-én mérték össze rátermettségüket, logikai képességüket és precíz munkavégzésüket a matematika háziversenyre jelentkezett tanulóink. A vegyes feladatsor megoldásainak értékelésével alakult ki a legjobbak listája:
9. évfolyam

 1. Czódor Gergely 9. B
 2. Forgács Gábor 9. B
 3. Kasznai Borbála 9.D

10. évfolyam

 1. Schindler Milán 10. B
 2. Beck Olivér 10. B
 3. Déri Martin 10. B

11. évfolyam

 1. Szalai Imre 12. D
 2. Dorogi-Kovács Gábor 11. A
 3. Heipl Klaudia 11. C és Kothencz Kornél 12. D

12. évfolyam

 1. Béleczki Adrienn 13. E
 2. Molnár Csilla 12. A
 3. Lakatos Helga 12. A és Hajnal Alex 12. C

Gratulálunk a jó szerepléshez!

Történelem háziverseny

Ebben a tanévben is összemérték erejüket az ifjú történészek. A téma az 1848-49-es szabadságharc volt. Két írásbeli forduló után április 14-én tartottuk a szóbeli döntőt.
A versenyen képfelismerés, zenefelismerés, villámkérdések, TOTÓ, személyfelismerés, vaktérkép, keresztrejtvény is volt a feladatok között. A versengés jó hangulatban zajlott. A diákok szépen felkészültek.
A verseny dobogósai:

 1. Mészáros Csaba 11. A
 2. Rada Beáta 11. B
 3. Dorogi-Kovács Gábor 11. A

Gratulálunk a jó szerepléshez!

[nggallery id=181]

Városi szavalóverseny

Iskolánkat április 11-én a Bányai Júlia Szakközépiskolában megrendezett városi szavalóversenyen Ligeti Renáta, Gulyás Bettina és Keresztes Xavér képviselte. Keresztes Xavér a rangos megmérettetésen az idei verseny győztese lett. Weöres Sándor: Hazatérés, illetve Pilinszky János: Ne félj című műveit adta elő.

Gratulálunk!

Felkészítő Schmélné Janotka Ilona tanárnő.

Szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenye
Közgazdasági alapismeretek  (elméleti gazdaságtan)

A verseny szolnoki döntőjére a legjobb 31 eredményt elérő diákot hívták meg. Demeter Mirjam 12. B osztályos tanulónk a 13. helyen jutott tovább és kapott lehetőséget az országos döntőben való megmérettetésre. Mirjam az elért 29. helyezésével  25 plusz pontra tett szert a felsőoktatásba való felvételkor.

Gratulálunk!

Felkészítő Tóthné Ádám Barbara tanárnő.

VISUAL Thinking – LabView programozói verseny középiskolásoknak

A VISUAL Thinking – LabVIEW programozó verseny a National Instruments a virtuális műszerezésért Alapítvány és a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola együttműködésében valósul meg. Az első két online forduló után a legjobb csapatok április 4-én a döntőben mérik össze programozó tudásukat. Az első online fordulóban három nevezett csapatunkból a két, kilencedikes tanulókból álló csapatunk elérte a 60%-os teljesítményt és még versenyben vannak a döntőbe kerülésért.

 • 34 pont Milinte osztag (Balazsits Huba 9. A, Sárosi Róbert 9. A, Szűcs Richárd  9. A)
 • 33 pont JOPÉ (Pallag Jonatán 9. A, Greksa Péter 9. A)

A második forduló megoldásainak értékelése után szeretettel gratulálunk Pallag Jonatánnak, aki egyedül maradt a JOPÉ csapatban, mégis a 8. legjobb eredménnyel kapott meghívást az április 4-i Debrecenben megrendezendő döntőre.

Csak így tovább Jonatán! Sok sikert kívánunk!

Felkészítő Daka Mónika tanárnő.

Georgikon Biológia Tanulmányi Verseny

A Pannon Egyetem által biológia tantárgyból meghirdetett tanulmányi verseny január 23-24-i döntőjére az első három, levelező fordulóban 90% felett teljesítő diákokat hívták be. Nagy örömünk, hogy Kovács Gabriella 12. D osztályos tanulónk, az országból egyedüli szakközépiskolásként kapott teljesítményéért meghívást. A döntőben teszt jellegű feladatlapokat kellett kitöltenie és egy esszét megírnia. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

Felkészítő Agyagási Anett tanárnő.

Szakács Jenő Megyei Fizika verseny

A novemberben megrendezett iskolai forduló eredményei alapján a megyei döntőbe jutott tanulóink az alábbi helyezéseket érték el:

 • 1. hely: Dorogi-Kovács Gábor 11. A
 • 5. hely: Mészáros Márk 10. C

Gratulálunk!

Felkészítő Dr. Hal Viktorné tanárnő.

Bács-Kiskun megyei Matematika verseny

A novemberben megrendezett iskolai forduló eredményei alapján a megyei döntőbe jutott tanulóink eredményei:

 • 11.évfolyam:
  • 1. helyezett: Szalai Imre 12. D (Felkészítő tanára: Járai József)
  • 3. helyezett: Dorogi-Kovács Gábor 11. A (Felkészítő tanára: Járai József)
 • 9.évfolyam: 
  • 1. helyezett: Pallag Jonatán 9. A (Felkészítő tanára: Dr. Hal Viktorné)

Gratulálunk!

   


Országos levelező verseny közgazdaságtanból

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara hatodik alkalommal hirdetett országos levelező versenyt közgazdaságtan tantárgyból középiskolás diákoknak. Iskolánkból több csapat is nevezett a négy levelező és egy élő fordulóból álló versenyre. A 43 induló csapat közül a Türr-elmesek csapata országos legjobbként jutott a döntő fordulóba.

Gratulálunk!Az Egyetem épületében megrendezett versenyen a tanulóknak egy megadott témában kellett bemutatót készíteniük és azt a zsűri előtt előadniuk. Csapatunk a döntőben a második helyet szerezte meg.

A csapat tagjai:

 • Demeter Mirjam 12. B
 • Lakatos Helga 12. A
 • Hunyák Blanka 12. B

Felkészítő tanár: Tóthné Ádám Barbara.

Kazinczy Szépkiejtési Verseny

2013. december 11-én délután rendeztük meg a már hagyományosnak mondható szépkiejtési versenyt. A résztvevőknek egy kötelező szöveget kellett felolvasniuk, melyben a hangsúlyra, tempóra, írásjelek betartására és helyes érzékeltetésére kellett különösen figyelniük.

 1. Krix Ivett 11. B
 2. Gulyás Bettina 12. D
 3. Ördögh Szimonetta 11. B

Az 1.helyezett versenyző januárban a megyei fordulóban méretteti meg magát és képviseli iskolánkat. Felkészítő tanára: Schmélné Janotka Ilona.

Szervező Reiter Judit tanárnő volt.
 

Marketing háziverseny

Március 4-én rendeztük a marketing háziverseny szóbeli fordulóját, melyre az 1. forduló feladatát legjobban teljesítőket hívtuk meg. Csapatainknak egy marketingtervet kellett készíteniük eszközök és dátumok megadásával az alábbi témában: “Hogyan népszerűsítenéd a Türr István Gazdasági Szakközépiskolát a 8. osztályosok körében?”

A szóbeli fordulóban a tanulóink a terveket prezentálták a zsűri és a többi csapat számára. Különféle kreatív feladatok megoldása után, mint logófelismerés, személyes eladás, egy általános teszt megírása következett.

Végeredmény:

 1. Szabó Zsófia és Szerencsés Viola 12. D
 2. Krix Ivett 11. B és Molnár Bernadett 11.  A
 3. Francsicskovics Dominika 11. C és Gulyás Bettina 12. D
 4. Talabér Noémi és Vas Evelin 12. D
Szervező Busa Mariann, Moldvai Melinda tanárnő volt, segítő Farkas Valéria, Tóthné Ádám Barbara tanárnők és Kovács Gábor tanár úr voltak.

[nggallery id=172]

 

2013. évi országos gyorsíró-, gépíró-, és szövegszerkesztő verseny

2013. november 14.

Eredmények:

 • Gépírás / Tanuló I. korcsoport: 45. Benke Roberta 12. D 101 indulóból
 • Gépírás / Tanuló II. korcsoport: 10. Horváth Dávid 10. A 81 indulóból
 • Szövegszerkesztés / Ifjúsági kategória: 6. helyezett: Rigó Csilla I. C 14 indulóból
 • Szövegszerkesztés /  Tanulói I. kategória: 17. helyezett: Horváth Csenge 12. D 41 indulóból
Szervező Szauter Erika tanárnő, a diákokat felkészítette Kaponyás Melinda és Sponga Tünde tanárnők.