La Reunion szigetén jártunk

A 2010 szeptemberében kezdődő Comenius projekt lehetővé tette, hogy iskolánk 4 európai közoktatási intézménnyel nemzetközi együttműködés keretében két tanéven keresztül a pedagógusok és diákok bevonásával az egyes országok kultúráját, iskolarendszerét, az országok közötti különbözőségeket a hasonlóságokat megismerhesse.

A résztvevő országok: Németország, Svédország, Belgium, Franciaország és Magyarország

A két témakör feldolgozása (mesék, hősök) zajlott le a 2010/2011. tanévben, a 2011/2012. tanév első projektmunkája az üdvözlési és viselkedési szokásokkal (pl. étkezés, üdvözlési formák a diákok, valamint a diákok és tanárok között) foglalkozott a jelen és múlt összehasonlításával, valamint vannak-e különbségek vagy hasonlóságok a résztvevő országok viselkedési kultúrájában. A Türr diákjai három rövidfilmet készítettek az adott témakörökben, melyek a honlapunkon megtekinthetők.

A projektmunka befejezése az egyes országokban minden alkalommal a következő iskola, vagyis a projektben meghatározott helyszín meglátogatásával folytatódik. A fogadó intézményben történik majd az egyes intézményekben az adott témakör eredményének elkészítése. A La Reunioni intézményben a diákok feladata volt, hogy szerepjátékok keretében előadják, hogyan is fogják üdvözölni a diákok egymást 2050-ben, hogyan is alakul a diákok és tanárok közötti viselkedési normák.

Az iskolánkból 4 fő (Lakner Mónika, Sárosi Magdolna tanárnők és Papincsák Gyöngyi, Kovács Anett  diákok) utaztak La Reunion szigetére és látogatták meg a La Port-ban működő iskolát.

Néhány információ a szigetről:

Elhelyezkedése: Madagaszkártól 800km keletre, Mauritiustól 200km-re található az Indiai óceánban,         keleti hosszúság 55°30′, déli szélesség 21°15′

Nagysága: a sziget 50 km széles és 70 km hosszú, 2512m2

Hivatalos nyelv: Francia, Kreol

Népesség: 810.000 fő, afrikaiak adják a lakosság 64%-át, 30% ázsiai bevándorló, 1% francia származású fehér (európai), 3% egyéb

Klíma: trópusi éghajlat

Természeti adottságok:

  • Óceánpart, lagúnák, korallszigetek
  • Hegyi panorámák, meredek völgykatlanok,
  • két nagy vulkán: Piton des Neiges (3069 m) már nem működik, Piton de la Fournaise (2632 m) ellenben még ma is aktív
  • pálmafák, mangófák, és gazdag vegetáció