EQUILIBRIUM – Belgium

COMENIUS-projektünk legutolsó helyszíne a belgiumi Oudenaarde városában található Sint Bernarduscollege volt. Május 6-13. között zajlott az a disputa, azaz vitasorozat, amely az ÉRTÉKEK témakörön belül felvetődő kérdésekre keresett válaszokat. A diákok feladata a felkészülés során az volt, hogy érveket, ellenérveket gyűjtsenek öt – előre meghatározott – tételmondat mellett, ill. ellen. A helyszínen az öt ország tanulóiból megalakultak a vegyes csapatok, amelyek azután két délelőtt során készülhettek az indítványozó, valamint az ellenzéki szerepre. Az iskola egyik előadójában került aztán sor a megmérettetésre egy moderátor segítségével, meghatározott menetrend és szabályok betartásával.

A belgiumi szervezők ügyeltek arra, hogy az egy hét során senki se unatkozzon, így számos programot kínáltak a résztvevőknek. Ezek között szerepelt egy csapatépítő játék történelmi keretbe ágyazva, Európa-kvíz, atlétikai verseny, kirándulás Brüsszelbe, Brugges és Gent városába, valamint Nyugat-Flandria történelmi helyszíneire.

A kiutazó diákok: Bátyai Balázs, Gharad Badria, Fekete Zita, Kovacsev Balázs, Nagyfalusi Patrik, Pataki Ákos, Rácz Emília, Sinkovics Melinda.

A két tanéven át tartó projektmunka az utolsó találkozóval véget ért. Visszatekintve az eseményekre elmondhatjuk, hogy sikeresen, sok-sok tapasztalattal zárult az öt iskola diákjainak együttműködése. A kézzel fogható projekttermékek létrehozása mellett a résztvevők egy nemzetközi csapatmunka részesei lehettek, részt vettek a tervezéstől a megvalósításig egy-egy részfeladatban. A tevékenységek során betekintést nyertek külföldi középiskolák, ottani diákok életébe, megízlelve eltérő kultúrákat, szokásokat. Számos barátság szövődött az öt találkozó során, valamint kitűnő alkalmat jelentettek a találkozók a nyelvgyakorlásra is.

Néhány gondolat a belgiumi találkozó résztvevőitől:

A Comenius Equilibrium projekt keretében egy hétig Belgiumban jártunk. Vasárnap reggel indultunk és repülővel utaztunk Belgiumig. Már az odafele vezető utat is nagyon élveztem, de nagyon megörültem, amikor találkoztunk a fogadóinkkal. Mindenki nagyon kedves volt és már az első nap összegyűlt a kis csapat és egész héten arra törekedtek, hogy minél több mindent megnézzünk és minél több szokást megismerjünk. Nagyon jól éreztem magam. Sok városba ellátogattunk és nagyon sok nevezetességet megnéztünk. A tenger különösen szép volt, csak kár, hogy az idő nem volt alkalmas a strandolásra. Sportprogramok is voltak, az utolsó napi biciklizés volt a legjobb. Nagyon sok új barátra tettem szert és emellett természetesen az angol nyelvtanulásra is volt lehetőségem. Elég kimerítő volt ez a hét, de mindenképpen hasznos, és ha tehetném, bármikor szívesen visszamennék! 🙂

Rácz Emília 11.A

Ez az utazás nagy lehetőség volt mindannyiunk számára. Megismerhettük más ország szokásait, hagyományait és gyakorolhattuk az angol nyelvet. A fogadó családok nagyon kedvesek és barátságosak voltak, akárcsak a többi ország diákjai és tanárai. Nagyon jók voltak a csapatépítő játékos feladatok, az esti összejövetelek, tábortűz körüli beszélgetések, de legjobban a vitára való felkészülés, és a vita tetszett.

Fekete Zita 11.C

Nagyon jól éreztem magam, egy életre szóló élmény a számomra. Kedves és vendégszerető családhoz kerültem, ennek különösen örültem. Az egész napos programok, városnéző túrák és a szabadidős vásárlások nagyon mozgalmassá tették a hetet. Az egész csoport nagyon kedves és jó hangulatú emberből tevődött össze, nagyon gyorsan összeszoktunk és este már közös programokat szerveztünk. Kevés alvással, de sok élménnyel telt a hét, sok új barátot szereztem, remélem, hogy a későbbiekben is találkozom majd velük esetleg egy magán szervezésű program keretén belül. Visszavágyom, hiányoznak az emberek és az ottani légkör.

Köszönöm szépen az összes tanárnak és szervezőnek, hogy részese lehettem ennek a fantasztikus egy hétnek!

Gharad Badria 11.A

Az egész Cominius programból csak az utolsó részben vehettem részt, de úgy érzem ez is sokat mutatott meg. Az élmény amivel gazdagodhat az ember, akár egy izgalmas túrának is lehetne nevezni, mivel olyan helyre kerülsz ahol még sosem jártál, sőt lehet hogy még az embereket sem ismered. Olyan dolgokat tehetsz meg amit életedben még eddig nem.

Elsőre nem biztos hogy magával ragad, de ahogy egyre jobban belemélyülsz, megismered a társaidat, akikkel együtt vagy, olyan helyeken jársz, ahol gazdagíthatod az ismeretanyagodat, mint például a városokban(Brugge, Brüsszel, Ghent), területeket ismerhetsz meg (West-Flanders), hagyományokat, kultúrákat is közelebbről tanulmányozhatod. Akár örökre szóló barátságokat is köthetsz.

Végül csak egy dolgot tudok mondani, ha kisem próbálod nem tudod miről maradsz le.

Kovacsev Balázs 11.B

Nagyon tetszett az utazás. A programok jól szervezettek és érdekesek voltak. Nekem a legjobban a Nyugat-Flandriában töltött idő tetszett, de a többi program is igazán emlékezetes maradt számomra. A vendéglátóink is segítőkészek voltak, sokat foglalkoztak velünk. Szívesen visszamennék. Tanultunk hollandul és svédül, ami nagyon érdekes és vicces volt. Megismerhettük a belgiumi mindennapokat és a többi ország szokásait. Ha lesz lehetőségem, újra meglátogatom ezt a gyönyörű országot.

Sinkovics Melinda 12.E

A Comenius pályázat lehetőséget nyújtott, hogy ingyen kiutazhassunk Belgiumba. Ez a kis „nyaralás” nagy lehetőség, jó kis szórakozás volt számunkra. Öt különböző ország diákjai, tanárai voltak együtt, így egy csomó érdekes dolgot tudhattunk meg egymás szokásairól, életéről. A legnagyobb előnye azonban az volt, hogy élőben is tudtuk gyakorolni az angol nyelvet. A családok szintén nagyon kedvesek voltak, akárcsak mindenki. A programok is nagyon tetszettek, sok szép várost láttunk, érdekes dolgokat, történeteket tudtunk meg. A csapatépítő játékos feladatok és a vita is nagyon jó móka volt.

Ez az egy hét felejthetetlen volt, barátságok kötődtek. (A belga sör is nagyon hiányzik.:) Örülök, hogy kijuthattam.

Pataki Ákos 12.E