Bácskatopolyai kirándulás

A kirándulás a Rákóczi Szövetség felhívására és támogatásával valósult meg.

2016. március 22-én reggel 6 órakor indultunk el az iskola elől,  közel ötvenen busszal láttunk neki az útnak. A határhoz fél óra alatt értünk el, majd átestünk egy okmány ellenőrzésen. Ezt követően 2 óra volt az út Bácskatopolyáig. Utunk első megállója a bácsgyulafalvi dohánymúzeum volt, ahol elmesélték a dohány termesztésének módjait és feldolgozását. A falut eredetileg dohány termesztése céljából hozták létre, ahová 50 családot telepítettek be.

Ezután elmentünk megemlékezni a ’48/49-es forradalom bácskatopolyai  halottjairól a temetőben felállított emlékhelyhez.  Itt a helyi iskola történelem tanára mesélt történeteket, melyeket a falusiak emlékezete őriz még a mai napig is. Kokárdát viselve, koszorút elhelyezve, főhajtással tisztelegtünk a történelmi események szereplői, halottai előtt.

A délvidéki kirándulás következő állomása a helyi mezőgazdasági iskola volt. Itt tízóraival vártak bennünket az iskola tanulói. A házigazdák és a türrösök egy közös március 15-i műsort adtak, majd vendéglátóink kétnyelvű (magyar-szerb) iskolájáról néztünk meg egy rövidfilmet, amelyben bemutatták, milyen szakok választhatóak. Megtekintettük a 110 hektáros gyakorlati helyüket is, ahol a diákok gazdálkodnak (naponta 50-60 diák dolgozik a gazdaságban). Itt hagyományos magyar vendégszeretettel, terített asztallal vártak ebédre bennünket.

Délután a környék (Bácskatopolya és Bácskossuthfalva) műemlék jellegű templomait, a Kossuth- ill.  a Turul-szobrot, az I. és II. világháborús emlékművet tekintettük meg, és jártunk a helyi múzeumban is, ahol a környék történelmi ereklyéit és műalkotásait őrzik. Vendégek voltunk a falu magyar alpolgármesterénél, aki beszélt nekünk a határon túli magyarság életének nehézségeiről.

A beszámolót készítették:  Babity Dominik, Hangya Mihály, Resperger Ferenc, Szabó Tamás 10.E osztályos tanulók.

Kísérőink voltak: Búr Arnold tanár úr, Daka Mónika tanárnő, Drobina Otília tanárnő, Feketéné Nagy Ibolya tanárnő és Gombárné Szemelácz Mária tanárnő.

[nggallery id=405]

[nggallery id=406]

[nggallery id=420]

[nggallery id=421]

[nggallery id=422]