Csillagnéző éjszakai túra Illancsba

2017. október 20. péntekre hirdettük meg az Illancs természetvédelmi területre délutáni-éjszakai túránkat. Gyönyörű napsütésben és szinte nyári melegben indultunk el 15  órakor az iskola elől. Bajai diákjaink 29-en kerékpárokkal, a vidékiek 54-en buszokkal mentek Józsefházapusztáig, ahonnét a kerékpárok leparkolása után gyalog folytattuk az utunkat.

Egy igazán különleges, futóhomokos, akácerdős, hullámzó tájegységen, galagonya, kökény, boróka, vadrózsa bokrok között vezetett a közel 5 km-es utunk Kopasz-hegyre. Itt letáboroztunk, meguzsonnáztunk és Kasza Sándor íjász szakszerű felügyelete mellett íjászkodtunk. Közben észrevettük , hogy a csapatunk  közel fele nem érkezett meg a dombtetőre. Őket keresve kiderült, hogy egy másik “hegyen” várják a naplementét…

Hat óra előtt megnéztük a naplementét, majd a két csapat egyesülve csatlakozott az elhagyott, régi katonai épületeknél a Bajai Csillagvizsgáló Obszervatórium munkatársaihoz. Mikor teljesen besötétedett, a csillagászok segítségével három távcsővel kémleltük a csillagos égboltot. A derült éjszaka és a települések fényeitől való távolság miatt remek lehetőségünk volt az őszi égbolt csillagképeinek tanulmányozására. Dr. Hegedűs Tibor csillagász beszélt nekünk Illancs területének növény- és állatvilágáról, az itt élő aranysakálokról, majd éjjellátó távcsövekkel nézelődtünk a majdnem vaksötétben. Kicsit nehéz volt megállnunk, hogy mobiltelefonjainkkal, zseblámpáinkkal ne világítsunk; kint a természetben, a sötétben elbizonytalanodva egyre hangosabbak lettünk, ezzel próbálva kompenzálni a látásunk “elvesztését”…

Fél nyolckor meggyújtottuk a fáklyáinkat, összeálltunk egy csoportképre, majd elindultunk vissza a buszokhoz, kerékpárokhoz. Különleges élmény volt a sötét erdőt járni, hallani a fák között mozgó állatok neszeit, miközben nem láttunk belőlük semmit sem. A naplementét követő hirtelen lehűlés ellenére utunkon több hullámban meleg áramlatokat éreztünk, és a délutánihoz képest az őszi erdő illatait is sokkal intenzívebben éreztük. Több diákunkban a fáklyás vonulás a középkorról tanultakat idézte meg: mint egy felderítő csapat haladtunk az ismeretlen utakon.

Kísérőink voltak: Agyagási Anett, Gugánné T. Ágnes, Huzsvay Edit, Kissné Katona Ágnes, és Tartsányi Gabriella tanárnők.

Köszönjük  a Bajai Csillagvizsgáló Obszervatórium munkatársainak a csillagos égbolton való tájékozódást, iskolánk technikai dolgozóinak a segítségét a fáklyák karbantartásában, a Bajai SZC  és Baja Város Önkormányzatának támogatását, akik a busszal való ki- ill. hazajutásunkat biztosították, Gugán Antal és Tóth Tamás tanár uraknak a biztonságos vezetést, ők sofőrként közreműködtek.

[nggallery id=498]

[nggallery id=499]

[nggallery id=500]