Csillagnéző éjszakai túra

2018. október 10. szerda délutánra szerveztük az e havi DSE túránkat, mert az előző nap volt újhold, illetve ezen a napon tudott csatlakozni a programunkhoz a 11.A osztály vendégeként 36 vajdasági magyar diák és két kísérő tanára.

Fél 4-kor gyülekeztünk az iskola előtt, és indult el 30 diákunk kerékpárokkal Józsefházapusztára, és 3 busznyi diákunk pedig a szegedi út 90-es km-nél található buszmegállóig, hogy onnan begyalogolva Józsefházapusztára csatlakozzon a kerékpárosokhoz. Ide érkeztek a Szegedi Tudományegyetem Bajai Csillagvizsgáló Intézetének munkatársai, akik vendéglátóként irányítottak bennünket Illancsba, az arany sakálok földjére.

Odautunk nyárias időben, szikrázó napsütésben és melegben vezetett a szántóföldek mellet, és az akácos erdőkön át a Kopasz hegyre. A naplementét éppen lekéstük, előőrsünk még látta a lemenő nap utolsó sugarait, de a teljes csapat megérkezésére már lenyugodott a nap. Az esti szürkületben a Dr.Hegedűs Tibor és Jager Zoltán tartottak a hegy tetején található kráterek (régi katonai lövedéknyomok) peremén helyet foglaló diákoknak rövid bemutatót a Kiskunsághoz tartozó különleges klímájú terület flórájáról és faunájáról, illetve adtak hírt a területen kialakításra kerülő csillagfény parkról.

Sötétedésre levonultunk a katonai épületek maradványaihoz, ahol az öt helyszínen felállított távcsövekhez elosztottuk a közel 150 fős csapatunkat. A csillagász kollégák megmutatták a Szaturnuszt és a Marsot, majd az őszi égbolt csillagképeit. Hoztak éjjellátó távcsöveket is, és néhány diákunkat beküldve a bozótosba, a távcsövekkel a “betolakodókat”, “elveszetteket” próbáltuk megkeresni.

Hazafelé a holdmentes estén a csillagok illetve a fáklyáink fénye világította meg utunkat. Az éjszakai túrák több éves tapasztalata, hogy minél sötétebb van, a diákcsoport annál hangosabb, így a környék állatai biztosan elbújtak félelmükben, ahogy csapatunk közeledett, így állatmegfigyelésre ezen az estén nem került sor.

Nagy-nagy köszönet a  Szegedi Tudományegyetem Bajai Csillagvizsgáló Intézet munkatársainak, és Dr. Hegedűs Tibor igazgatónak, hogy idén sem riadt vissza óriási csapatunktól, s a gyalogtúránkat különlegesség tette, tették szakszerű, gyerekbarát programjaikkal.

Kísérő tanárok voltak: Agyagási Anett, Daka Mónika, Drobina Otília, Gugánné T. Ágnes, Dr.Hal Viktorné, Huzsvay Edit, Kissné Katona Ágnes. Köszönjük, hogy velünk tartott Illés Németh Lajosné, nyugdíjas tanárunk, Wéber Márta a portáról és Hegedűsné Garab Márta a BSZC Jelky tagintézményéből.